Foto: Screenshot
Ćevabdžinica Hari oštro kritikuje vlasti: Zaštitimo žene, ćevapi su već sigurni!

Ćevabdžinica Hari oštro kritikuje vlasti: Zaštitimo žene, ćevapi su već sigurni!


Sarajevski ćevap od jučer je zvanično zaštićen kao autohtoni bh. brend, a planira se zaštita i na nivou Evropske unije.

Ova vijest izazvala je brojne reakcije, a posebno je pažnju privukla manifestacija na Baščaršiji gdje je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, u društvu visokog predstavnika Christiana Schmidta, dijelila ćevape u čast ove zaštite.

Dok su neki građani hvalili ovu inicijativu, mnogi su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što se pažnja skreće sa ozbiljnih problema s kojima se grad i država suočavaju. Jedna od najoštrijih reakcija stigla je iz Travnika, gdje je poznata ćevabdžinica Hari na svom Instagram profilu poslala snažnu poruku: “Zaštitimo žene, ćevapi su na sigurnom!”

Ova poruka ukazuje na ozbiljan problem femicida u Bosni i Hercegovini, koji je u velikoj mjeri zanemaren u javnom diskursu. U proteklih deset godina, najmanje 70 žena je ubijeno u BiH, dok je broj prijavljenih slučajeva nasilja daleko veći. Uprkos ovoj alarmantnoj statistici, problem femicida i dalje ostaje u sjeni, dok se fokus stavlja na manje bitne teme poput zaštite ćevapa.

Ćevabdžinica Hari poznata je po svojim hrabrim i kreativnim marketinškim kampanjama. Njihova najnovija poruka usmjerena je na skretanje pažnje na ozbiljne društvene probleme, a ne samo na lokalne gastronomske rivalitete, koji su često tema rasprava u Bosni i Hercegovini.

Dok se nastavlja rasprava o kvaliteti ćevapa između Sarajeva i Travnika, Hari je svojom objavom podsjetio na mnogo ozbiljnije pitanje koje zahtijeva hitnu pažnju i akciju.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija