Ćidić: “Danas je gradonačelnica Karić izjavila najopasniju izjavu”

U Sarajevu je obilježena 26. godišnjica ubistva građana u drugom masakru na pijaci Markale. Obilježavanju kod Gradske tržnice prisustvovale su porodice žrtava te predstavnici udruženja, stranaka, institucija…

Ismail Ćidić je predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center. Magistar priznatog  univerzitetu Duke u SAD, društveni aktivista a i saradnik AJB Balkan otvoreno je na svom Facebook profilu pozvao aktualnu gradonačelnicu Sarajeva, da se svima a posebno porodicama žrtava, izvine za današnju izjavu povodom obilježavanja masakr na Markalama.

Danas je gradonačelnica Benjamina Karić izjavila do sada najopasniju izjavu u njenom mandatu. Otvoreno je poručila počiniocima masakra na Markalama da “mi praštamo i želimo oprostiti.”

Iz njene izjave bi se dalo razumjeti da ti počinioci kleče pred svima nama i mole za oprost, pa smo, eto, sada spremni da im oprostimo. To, naravno, nije slučaj, a da stvar bude gora ti počinioci se mogu podijeliti u sljedeće kategorije:

– oni koji kažu da smo se sami granatirali;
– oni koji kažu da bi nas opet granatirali;
– oni koji kažu da je masakr na Markalama laž i da nikada nije ni počinjen.

Volio bih pitati gradonačelnicu Benjamina Karić rođ. Londrc kojoj od ove tri kategorije ona predlaže da oprostimo?

Ovakvi stavovi su donekle očekivani za neiskusne omladince koji pripadaju generaciji tzv. “hashtag aktivizma”, ali kada ga ponovi gradonačelnica glavnog grada koja se na svakom koraku hvali da je izuzetno obrazovana – onda znamo da imamo veliki problem.

Zato nas i ne treba iznenaditi kako je gradonačelnik sa srednjoškolskom diplomom uspio poniziti gradonačelnicu doktoricu nauka, a onda ista ta gradonačelnica izađe i javno prizna da je “razočarana” jer je taj srednjoškolac, inače poznat po fotografijama s četničkim simbolima, po n-ti put negirao genocid.

Znam da je gradonačelnica pokušala agresivnim PR-om formirati percepciju da je svaka kategorija u društvu podržava, a kada bi je bilo ko pokušao kritikovati, da bi upravo on ispao uljez. Ipak, kada želite da vas svi vole, vrlo brzo vas onda niko ne voli.

Na kraju, gradonačelnica svima, a posebno porodicama žrtava, za ovu opasnu izjavu duguje izvinjenje. To se, vjerujem, podrazumijeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79