Cigarete i duhan bez poskupljenja u 2024.: Evo kako će se preračunavati akcize

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine donijela je odluku o specifičnim i minimalnim akcizama na cigarete i duhan za pušenje za 2024. godinu. Prema ovoj odluci, neće doći do poskupljenja cigareta i duhana na početku 2024. godine.

Minimalna akciza na cigarete izračunava se kao 60% prosječne maloprodajne cijene cigareta, što iznosi 3,46 maraka za pakovanje cigareta od 20 komada. Odlučeno je i da će se plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42% na maloprodajne cijene cigareta, uz specifičnu akcizu od 82,50 maraka za 1.000 komada.

Akciza za duhan za pušenje utvrđena je u visini od 80% minimalne akcize, što iznosi 138,40 KM po kilogramu.

Važno je napomenuti da nijedan od velikih proizvođača i distributera nije podnio zahtjev za povećanje cijena cigareta, pa će one ostati nepromijenjene.

Ovaj pristup UIO ima za cilj održavanje stabilnosti cijena na tržištu cigareta i duhana, barem u prvom dijelu 2024. godine. Građani mogu pratiti daljnje informacije o eventualnim promjenama koje bi mogle utjecati na cijene tijekom godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79