Čije je bosansko more?

Bitno je da svi slučajevi zloupotreba budu detektovani, te dostavljene informacije nadležnim institucijama s ciljem poduzimanja zakonom propisanih radnji, kaže Velić

Ismet Velić, zamjenik pravobranioca Bosne i Hercegovine, kaže za Oslobođenje da je činjenica da ima pokušaja, kao i konkretno realiziranih slučajeva da se i u Federaciji BiH na državnoj imovini pravo vlasništva prenosi na druge subjekte.

ZABRANE I OGRANIČENJA
Naš sagovornik ukazao je na te činjenice, baš kao i Irfan Čengić, poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. On je, podsjećamo, nedavno govorio o tome kako je u Grudama čitavo brdo upisano na Općinu Grude, a potom prodano. Od Velića smo zatražili komentar na ovaj slučaj.

– Određene mogućnosti za to uspostavljene su nekim od važećih propisa (Zakon o stvarnim pravima, Zakon o građevinskom zemljištu, Zakon o eksproprijaciji…) u obliku pretvorbe prava, promjene kulture zemljišta, eksproprijacije, legalizacije, pokretanjem sudskih postupaka i slično. Pomenute mogućnosti su često i predmet različitih zloupotreba, tako da se sve ovo negativno odražava na državnu imovinu. U vezi s ovim, bitno je da svi slučajevi zloupotreba budu detektovani, te dostavljene informacije nadležnim institucijama, s ciljem poduzimanja zakonom propisanih radnji, napominje Velić.

Odgovarajući na pitanje na koji način zaustaviti protuzakonite radnje i zaštititi državnu imovinu, Velić kaže da je u svim konkretnim postupcima koji se vode na temelju važećih propisa prilikom donošenja odluka neophodno osigurati striktno poštivanje zakona, voditi računa o uspostavljenim ograničenjima i zabranama koje se odnose na državnu imovinu.

– Generalno, kako bi se omogućila adekvatna zaštita državne imovine, potrebno je da nadležne institucije BiH konačno pripreme i donesu zakon o državnoj imovini, te da se izvrši usklađivanje drugih propisa imovinskopravnog karaktera, naglašava Velić.

Kako kaže, za razliku od RS-a, gdje se na sistematski način donošenjem propisa, koji su u suprotnosti sa Ustavom, zakonima i odlukama Ustavnog suda BiH, pokušava pravo vlasništva na državnoj imovini direktno uspostaviti u korist tog entiteta, u Federaciji BiH su uglavnom u pitanju pojedinačni slučajevi i postupci, u kojim ima mogućnosti da se angažuju državne institucije, poput Pravobranilaštva BiH, te se na taj način ostvaruje zaštita prava.

Pri tome Ustav BiH, nadležnosti BiH, kao ni odluke Ustavnog suda BiH se na prostoru FBiH uglavnom ne dovode u pitanje, potcrtao je Velić.

Naš sagovornik kaže da tužilaštva i druge nadležne institucije imaju obavezu uključivanja kako bi se onemogućilo nezakonito postupanje i otuđenje državne imovine, te sankcionisali izvršioci.

– Kada se dođe do saznanja o nezakonitostima u vezi sa raspolaganjem ili prijenosom prava na državnoj imovini, pomenute institucije se uključuju, ali bi isto trebalo biti podignuto na viši nivo, u smislu intenzivnijeg i efikasnijeg djelovanja, s ciljem zaštite predmetne imovine i zakonitosti, te onemogućavanja i sankcionisanja nezakonitih postupanja, rekao je Velić.

Za Čengića je, kako kaže, bilo šokantno saznanje na osnovu dokumentacije do koje je došao da je čitava obala mora uknjižena na Općinu Neum. Govoreći o nezakonitom i protuustavnom postupanju sa državnom imovinom, Čengić ističe da su sporni zakoni o vodama, o poljoprivrednom zemljištu te dva zakona čije je usvajanje zaustavljeno, onih o građevinskom zemljištu i o šumama FBiH.

– Zakon o vodama je donesen 2006, dok je SBiH bio na vlasti. Njihovi kadrovi su usvojili taj zakon, koji nikad nije promijenjen i u tom zakonu more je proglašeno drugom kategorijom. Na Općinu Neum je uknjižena čitava obala, pa obala više nije državna, već je u vlasništvu općine, što je van pameti. Mali Školj je uknjižen na Općinu Neum i sve je urađeno po federalnom zakonu koji, po mom mišljenju, nije u skladu sa Ustavom. U Hrvatskoj more nije ničije. To je javno dobro, naglašava Čengić.

POLITIČKA IGRA
Dragan Jurković, načelnik Općine Neum, kaže za naš list da se bespotrebno podigla hajka oko svega toga.

– Ako je vlasništvo Općine Neum, pa Općina Neum je dio države Bosne i Hercegovine i ne znam gdje je tu problem. Zakon o vodama FBiH, u članu 3. kaže da su vode opće dobro i kao takve su pod posebnom zaštitom BiH, Federacije BiH, županije, grada i općine, tako da ne vidim gdje je tu problem. Očito se politički poeni skupljaju na tom dijelu. Mislim da je Općina Neum jako dobro koristila zemljište koje se kao takvo ne može prometovati. To je sve politička igra, naveo je.

Komentarišući Čengićeve izjave da je obala upisana na Općinu Neum po osnovu federalnog zakona, što nije u skladu sa Ustavom BiH, Jurković kaže kako nije u pravu, ali da svako ima pravo na svoje mišljenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79