Regija BiH Čije nekretnine prodaje BHRT: Početna cijena bila 82 miliona KM, bez PDV-a.

Čije nekretnine prodaje BHRT: Početna cijena bila 82 miliona KM, bez PDV-a.

Nakon što je BHRT raspisao javni poziv za prodaju zemljišta na kojem bi se gradio veliki kongresni centar u Sarajevu, u cijeli slučaj sada se uključilo Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine koje treba utvrditi čija je to zapravo imovina.

Radi se o nekretninama na području Općine Novi Grad Sarajevo, čija je početna cijena bila 82 miliona KM, bez PDV-a.

Pravobranilaštvo BiH je zatražilo da se opozove Javni poziv za prodaju nekretnina koji je raspisala Radiotelevizija Bosne i Hercegovine i otkaže javno nadmetanje “dok se ne razjasni faktička i pravna situacija u vezi s predmetnim nekretninama sa stanovišta državnog vlasništva nad istim, a u vezi je s eventualnom primjenom odredbi Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine”.

Nadmetanje nije opozvano, već je održano 12. maja, ali se, kako nam je rečeno u Upravnom odboru BHRT-a, niko nije pojavio.

Pojašnjeno je da nadmetanje nije opozvano jer je akt Pravobranilaštva BiH kasno stigao, ali i rečeno da se ovaj saziv Upravnog odbora BHRT-a neće više time baviti jer je Dom naroda Parlamenta BiH u četvrtak imenovao novi.

U informaciji koju je na posljednjoj sjednici razmatralo Vijeće ministara BiH piše da je Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo aktivnosti u cilju zaštite imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine.

Prema toj informaciji, kabinetu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije se 13. novembra prošle godine obratio “građanin Aziz Tafro”, te “ukazao na navodno postupanje suprotno zakonu prilikom prodaje zemljišta od strane Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, a na kojem se u skladu sa regulacionim planom planira graditi Kongresni centar Sarajeva”.

Informacija

Ismet Velić, zamjenik pravobranioca BiH, rekao nam je da postoji predmet, ali nije mogao precizirati šta je sporno i u kojem će pravcu ići aktivnosti, istakavši da će Pravobranilaštvo ispitati bitne okolnosti.

Napomenuo je i da su u nekom ranijem periodu vođeni postupci i vršene promjene u vezi sa upisom prava vlasništva pa je upis izvršen direktno na BHRT.

Pojasnio je da postoji imovina koja se vodi direktno na državu BiH i Pravobranilaštvo štiti takvu imovinu, a ima i situacija gdje se određena imovina pojavljuje kao vlasništvo institucija.

U konkretnom slučaju, Pravobranilaštvo treba utvrditi čija je imovina koja se sada osporava.

S druge strane, Zoran Krešić, koji je još član Upravnog odbora BHRT-a jer novoimenovani tek trebaju stupiti na dužnost, tvrdi da država nema ništa sa imovinom koja je bila predmet prodaje, te da je ona u vlasništvu RTVBiH i kupljena je od privatnih lica još 1968. godine.

– Ovo je sve vrlo čudno. Ova televizija je više od 60 miliona KM u minusu i umjesto da država pomogne da se riješi problem, da provodi zakon koji su donijeli, ponaša se kao maćeha. Pojavljuje se čudnovat stav Vijeća ministara i Pravobranilaštva. Iako je sve čisto jedan kroz jedan – istakao je Krešić.

Poručio je vlastima da se “pobrinu da BHRT može normalno funkcionirati” umjesto da se bave ovakvim “provokacijama”.

– Prodajom tog zemljišta bi se podmirila sva ta dugovanja prema radnicima i drugim i program bi bio kvalitetniji – dodao je Krešić piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM