Cijela Europa zaključana, šta će biti u Bosni i Hercegovini?

Njemačka od danas, 2. novembra, uvodi jednomjesečni karantin, Austrija je to najavila za sutra (utorak), Velika Britanija je svoje građane “zaključava” od četvrtka pa do 2. decembra, Francuzi će biti “zatvoreni” minimum do decembra, a građanima će biti dozvoljeno da napuste dom samo zbog neophodnog posla ili iz medicinskih razloga, Italija je u 11.30 sati objavila informaciju da uvodi policijski sat.

Angela Merkel zatvorila Njemačku, ovo su nova pravila igre

Cijela Europa se zatvara, dok Bosna i Hercegovina broji sve više zaraženih, već smo došli do skoro 2.000 dnevno pozitivnih, i za sada se tvrdi da strožih mjera – neće biti.

Merkel danas zatvara Njemačku – Uvode se najrigoroznije mjere do sada.

Za početak, zajednički boravak na javnim mjestima dozvoljavat će se samo članovima jednog domaćinstva ili zajedno sa još jednim domaćinstvom i to najviše do deset osoba.

Svi događaji koji služe zabavi ili razonodi bit će zabranjeni. Pozorišta, opere, koncertne dvorane, bioskopi – do kraja novembra su zatvoreni.

Zabranjeno je noćenje u hotelima, motelima, pansionima ili privatnim apartmanima – osim ako se radi o nephodnim putovanjima, kao na primjer zbog posla.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je kako od utorka na snagu stupaju stroge mjere koje će biti na snazi do kraja mjeseca.

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober izrazio je nadu da će se krivulja novozaraženih poravnati do sredine novembra.

Britanski premijer ponovni lockdown najavio je od četvrtka.

Italija uvodi policijski sat na cijeloj teritoriji od 21 sat uvečer do ujutro, to je potvrđeno televiziji Sky.

Nova mjera koju će premijer danas obrazložiti parlamentu predviđa zabranu interregionalnih kretanja, a svi oni koji moraju iz bilo kojeg razloga putovati ili biti na ulici nakon policijskog sata, moraju imati ličnu potvrdu o opravdanosti da budu izvan kuće.

U Bosni i Hercegovini u subotu su dosegnute nove rekordne brojke novozaraženih koronavirusom u jednom danu, a slična je situacija i u Srbiji.

Veliki broj novih zaraza i hospitalizacija u Sloveniji u drugom valu koronavirusa nije neočekivan. Na njegovu vrhuncu bolnice će trebati 200 do 300 postelja na intenzivnim odjelima i 1200 ukupno za oboljele od COVID-19.

Odjel s respiratorima u Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu, u jednom je trenu, u nedjelju, ostao bez struje, i respiratore se moralo pogoniti mehanički, ručno.

Portal Radiosarajavo.ba saznaje, iz izvora bliskih Kriznom štabu FBiH, da “ne postoji želja da se uvodi policijski sat, osim ako ne budemo dovedeni bukvalno do ivice ambisa”.

U više gradova širom Španije u subotu su nastavljeni nasilni sukobi između policije i prosvjednika protiv novih restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Belgija i Poljska prijavile su ponovo nove rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom, pa je Varšava odlučila čak da će za blagdan Svih Svetih zatvoriti groblja kako se zaraza ne bi dodatno širila.

Poslije izbora novi karantin?!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79