Cijelo naselje kod Srebrenika u karantinu: Provjerava se s kim je zaražena žena imala kontakt

Na području Srebrenika u subotu uvečer je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Testiranjem je utvrđeno da je 61-godišnja žena pozitivna na virus COVID-19.

Odmah nakon potvrde, u kasnim večernjim satima sazvana je vanredna sjednica Kriznog štaba civilne zaštite, a cijelo naselje stavljeno je karantin dok se ne dobije kompletna epidemiološka slika.

– Poduzimamo sve što je u našoj moći da ublažimo posljedice, nadamo se da stanje karantina neće potrajati dugo, ali ne smijemo ga ukinuti dok ne dobijemo kompletnu i realnu epidemiološku sliku ovog naselja – kaže Nihad Omerović, gradonačelnik Srebrenika i komandant Gradskog štaba civilne zaštite.

Potvrđeno je da je zaražena osoba u proteklim danima imala brojne kontakte s drugim osobama i može se očekivati nepovoljna epidemiološka slika. Otežavajuća okolnost u svemu je što osoba ima prijavljeno prebivališe na području Distrikta Brčko, a živi na području Srebrenika, prenosi Avaz.

– Zbog mjesta boravka nismo u evidenciji imali ni dolazak kćerke i prijateljice osobe kod koje je potvrđen koronavirus i tako nisu bili pod kontrolom, tako da se plašimo da epidemiološka slika neće biti dobra. Preduzeli smo sve mjere, ekipa uzima uzorke na terenu i očekujemo rezultate za osobe koje su bile u bližem kontaktu sa zaraženom – naveo je dr. Ibrahim Zukić, direktor Doma zdravlja u Srebreniku.

Postoje informacije da je jedna osoba koja je bila u bliskom kontaktu sa zaraženom koristila usluge ambulante u Špionici i hemijskog laboratorija u Domu zdravlja Srebrenik i osoblje koje je bilo u kontaktu s potencijalno zaraženom osobom već je u izolaciji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79