Cijena električne energije će drastično porasti!?

Edhem Bičakčić, predsjednik BHK CIGRE, ističe da je tema jučer održanog okruglog stola “Proizvodnja električne energije za vlastite potrebe”, proizvodnja i potrošnja električne energije na istom mjestu.

– Po zakonskim propisima mogli ste ili da proizvodite za plasman u mrežu ili za vlastite potrebe, a viškove niste mogli da plasirate, ističe bivši premijer Vlade Federacije BiH, te dodaje kako bi nove zakonske regulative omogućile širem krugu građanstva pristup obnovljivim izvorima, te da prijedlog ide u korist velikog broja ljudi, a ne pojedinaca.

BEZ RJEŠENJA

Ukoliko se ne bude izgradio Blok 7, od aktivnog izvoznika električne energije postat ćemo aktivni uvoznik, upozorava Bičakčić

– Blok 7 kao kombinirani blok, koji će imati grijanje širokog okruženja, sa stepenom korisnosti više od 70 posto, može se tehnički i ekološki braniti, ali to su odluke Vlade FBiH, komentariše Bičakčić trenutnu situaciji u vezi sa zastojem izgradnje Bloka 7, dodajući kako ćemo u obzir morati uzeti i takse na korištenje uglja, te evropsku politiku dekarbonizacije do 2050. godine.

Zaključuje kako u tranzicijskom periodu kombinirani blok može biti neko rješenje.

Amer Jerlagić, suvlasnik i direktor kompanije SHPP d. o. o. za proizvodnju električne energije, te bivši direktor EPBiH, objašnjava da je izgradnja Bloka 7 otišla u sferu ne samo politike nego i međunarodnih odnosa BiH i Kine.

– Ne mogu reći da li je izvjesna izgradnja Bloka 7. BiH će se za nepunih 10 godina suočiti sa strašnim gubitkom električne energije, oko 1.700 MW instalirane snage u termokapacitetima će se ugasiti, ne samo zbog dekarbonizacije nego je i životni vijek blokova učinio svoje, objašnjava nam Jerlagić i dodaje kako BiH u ovom momentu nema nikakvo strateško rješenje kako nadomjestiti gašenje 50 posto ukupne proizvodnje električne energije u našoj zemlji.

Ističe da nam je potreban bilo kakav novi veliki proizvodni kapacitet, ali da moramo voditi računa i o procesu dekarbonizacije.

– S kupovinom električne energije na berzi, po tržišnim uslovima, cijena će drastično porasti i mislim da se sprema crni energetski scenarij za BiH, upozorava Jerlagić.

Almir Muhamedbegović, moderator okruglog stola i stručni saradnik OIEiEK-a, naglašava da je Blok 7 kompleksna priča koja ima i političke konotacije, te da ekonomske posljedice neizvođenja radova mogu da budu velike.

– S obzirom na uvođenje CO2 poreza koji će od 2026. BiH sigurno morati da uspostavi, vrlo je upitno zašto se još insistira na izgradnji ovog bloka, govori Muhamedbegović, uvjeren da će odluke koje budu morale biti donesene za neke sektore biti vrlo bolne.

BAZNA INDUSTRIJA

Ovo je teška energetska situacija, jer nam treba novi veliki proizvodni kapacitet, govori Jerlagić

– Činjenice ne idu u prilog izgradnji Bloka, a problemi koji su nastali to dodatno potvrđuju, ističe Muhamedbegović, koji vjeruje da je priča o uvozu električne energije nekad namjerno kreirana, jer su najveći izvoznici privatni kupci koji električnu energiju kupuju od Elektroprivrede i prodaju je na vanjskom tržištu.

Petar Đokić, ministar industrije, rudarstva i energije Republike Srpske, ističe da je veliki problem što su našoj državi termoblokovi bazna industrija.

– Rješenje je u podsticanju izgradnje objekata koji koriste zelenu energiju. Nije jednostavno izbacivati iz proizvodnje termoelektrane, jer to je strašan udar na stanovništvo, a mi u ovom trenutku niti imamo kapaciteta niti mogućnosti da nađemo adekvatnu zamjenu. Na razuman način moramo tražiti razumijevanje od Evrope, poručuje Đokić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79