Cijena isporuke vode u Palama povećana za 25%

Građani Pala suočavaju se s povećanjem cijene isporučene vode sa dosadašnjih 92 feninga na 1,15 feninga zbog rasta minimalne cijene rada u Republici Srpskoj. Preduzeće “Vodovod i kanalizacija Pale” navodi da je povećanje neophodno kako bi se pokrili dodatni izvori finansiranja, proistekli iz povećanja minimalca.

Direktor preduzeća, Dejan Kojić, istakao je da je minimalna plata od 2017. godine porasla sa 395 na 900 maraka, što rezultira povećanjem rashoda za preduzeće. On je naglasio da je ovaj korak bio neophodan kako bi se održala egzistencija radnika, s obzirom na rastuće troškove rada.

Odluku o povećanju cijene vode podržala je skupštinska većina, koju čine SNSD i koalicioni partneri, dok su odbornici opozicionog SDS-a glasali protiv.

Igor Ikonić, odbornik SNSD-a, istakao je da je cilj podrške povećanju cijene bio zaštita egzistencije radnika u preduzeću. S druge strane, iz Kluba odbornika SDS-a kritikovali su aktuelnu vlast, tvrdeći da su imali dovoljno vremena da isprave eventualne greške prethodne vlasti, ali to nisu učinili.

Posebno zanimljiv je kontekst u kojem Olimpijski centar Jahorina plaća 60 feninga po kubiku vode, dok građani plaćaju značajno više. Klub odbornika SDS-a predložio je prvo povećanje cijene vode Olimpijskom centru, ali taj prijedlog nije prihvaćen.

Načelnik opštine Pale, Boško Jugović, objasnio je da Olimpijski centar Jahorina troši velike količine vode za punjenje jezera, ali da je to neusporedivo s potrebama građana Pala.

Također, najavljena je izgradnja filterskih postrojenja na izvorištima vode, što bi trebalo poboljšati kvalitet vode nakon padavina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79