Cijena maline izašla na 5KM, a tek je početak sezone?!

Berba malina kod nas je već neko vrijeme u toku, a voćari očekuju da će ove godine otkupna cijena dostići svoj maksimum i da ima nekih naznaka da će iznositi i pet KM za jedan kilogram.

U Udruženju malinara Bratunca, Srebrenice i Milića, “Vilamet”, navode da se očekuje dobra vrijednost u otkupu jer i zemlje u okruženju imaju takvu cijenu pa se i malinari u Bosni i Hercegovini nadaju povoljnom trendu.

“Nezahvalno je prognozirati koliko će koštati, međutim u našem kraju jedan od najvećih otkupljivača je još u maju davao četiri KM tako da je vrlo izvjesno da će biti tokom sezone i viša“, pojasnio je za Nezavisne Ljubiša Alempić, predsjednik ovog udruženja.

Malina dočekala svojih 5 minuta ?!
Berba pomenute voćne vrsta započela je nedavno, ali je prema procjenama nekih farmera, ovogodišnji rod podbacio. Istovremeno je kvalitet na visokom nivou, što im zapravo i daje nadu da bi cijena mogla pratiti njen kvalitet

Razlog za optimizam da će joj vrijednost u predstojećem periodu samo rasti, proizvođači vide u činjenici da sve zemlje regiona izvoze na ista tržišta pa da će tako i domaći voćari biti cjenovno konkurentni.

I u Kantonalnom savezu udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, smatraju da je ovosezonski rod malina kvalitetan.

“Za sada su otkupljivači nastupili sa cifrom od četiri KM, ali svi paramateri ukazuju da će zasigurno u narednom periodu samo da se nastavi trend rasta“, rekao je Emir Mahmutović, predsjednik ovog saveza. Takođe je napomenuo da već godinama unazad, cijena nije bila ovako dobra, kada je riječ o toj voćnoj vrsti i da je dočekala konačno “svojih pet minuta”.

Rod manji, ali zato kvalitetniji

U drugom dijelu zemlje slažu se da su očekivani prinosi u 2021. možda manji, ali su zato svakako kvalitetniji nego u ranijim razdobljima.

“Vrijeme je malinarima u ovoj sezoni išlo na ruku, mada su kasni proljetni mrazevi uzrokovali štetu, ali ne u nekim velikim količinama“, naveo je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. On je naglasio da je opravdano očekivati da će navedeno voće ove godine postići dobru i solidnu cijenu.

Pojašnjava da i za sada, kada je riječ o iznosu većem od četiri KM, radi se o visokoj vrijednosti u otkupu.

Podsjetimo, jedan od problema koji je bio prisutan i ranijih godina, nastavio se i prošle sezone, a to je nedostatak berača bez obzira što su dnevnice gotovo dvostruko veće.

“Uprkos tome, teško ih je naći jer su mnogi otišli da rade u inostranstvo. Plašim se da će u budućnosti opstati samo oni proizvođači sa dovoljno članova u domaćinstvu koji mogu da rade u malinjacima“, istakao jepredsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet”.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79