Cijena piletine u BiH od početka godine porasla i za više od dvije marke po kilogramu

Još početkom ove godine najavljivano je da bi moglo doći do poskupljenja pilećeg mesa, a zbog brojnih problema na domaćem, ali i svjetskom tržištu, to se i desilo.

Naime, sa oko osam maraka, koliko je kilogram pilećeg filea koštao početkom godine, sada je ta cijena porasla i do deset KM, u zavisnosti od prodavnice.

“Cijene rastu konstantno. Mi imamo fenomen puzajućeg poskupljenja, jedan mjesec je to ulje, drugi brašno, treći pileće meso, pa voće i tako dalje, to stalno raste pomalo i postaje već zabrinjavajuće. Pitanje je gdje je granica, i postoji li ona, iznosa potrošačke korpe, jer je ona i sada preskupa za jednu porodicu u BiH, a ako ovako nastavi rasti, ne znam kako ćemo izaći nakraj s tim”, kazao je za Klix.ba Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača Futura iz Mostara.

Maid Jabandžić, direktor firme Madi iz Tešnja, kaže kako su jedan od razloga za poskupljenje nesnosne vrućine koje su usporile rast pilića i smanjile prirast za skoro 30 posto.

“Time su dovedene u pitanje količine koje su trebale završiti na tržištu, a s druge strane žitarice su na svjetskom tržištu poskupjele posljednjih 18 mjeseci za oko 50 posto, što je direktno utjecalo na cijenu gotovog proizvoda. Ono što je još gore jeste da, zbog velikih vrućina koje su uništile svjetske žitnice, prognoze ni za ubuduće nisu dobre”, istakao je Jabandžić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79