Cijene će rasti, a plate ostaju iste: Evo šta poskupljuje već od sutra

Neizvjesna, neobična i prije svega izazovna, tako mnogi opisuju 2020. godinu. S aspekta potrošača nisu je obilježila enormna poskupljenja, ali je došlo do tihog poskupljenja koje je već evidentno na pojedinim artiklima.

Kako za Oslobođenje kaže Marin Bago iz Udruženje za zaštitu potrošača Futura Mostar, za vrijeme pandemije nismo imali divljanja cijena.

NISMO OPLJAČKANI

– Naš glavni problem je taj fenomen puzajućih cijena kada u toku godine svi artikli lagano, za mnoge neprimjetno, poskupe i to, prema našem sudu, potpuno neopravdano. Kada pogledate te cijene u intervalu jedne ili više godina, vidi se da je riječ o značajnom poskupljenju, ističe Bago.

Dodaje kako se može ocijeniti da za vrijeme pandemije nismo “opljačkani”, ali da puzajući rast cijena i dalje imamo dok rast plata, s druge strane, baš i ne.

– Koliko je jednoj prosječnoj bh. porodici teško izbalansirati potrebe i finansije, govori i podatak o prosječnoj potrošačkoj korpi koja je za novembar iznosila 1.918,53 KM, dok je prosječna plata 961 marka. S ovakvim cijenama teško je i porodici u kojoj dva člana rade, a kako je tek onima u kojoj je samo jedno zaposleno, možemo samo zamisliti, poručuje Bago.

Da su finansije koje “dolaze u kuću” presudne, govori nam i naš sugrađanin Haris Hamzić.

Iz Elektroprivrede BiH kažu da dosad FERK-u nisu uputili zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce iz kategorije domaćinstva

– Ako vi danas na mjesečnom nivou imate 100 ili 200 KM manju platu, onda nam nije ni bitno poskupljenje, jer svakako nećemo moći ni kupiti ono što smo prije kupovali. Definitivno smatram da će biti poskupljenja u 2021, posebno osnovnih životnih namirnica, poput mlijeka, brašna, soli, ulja, kafe, ono što se najviše koristi u domaćinstvima, cijeni Hamzić.

Poskupljenje očekuje i Ismeta Ibrahimović, dodajući kako se i u 2020. osjetilo lagano poskupljenje namirnica.

Prema statističkim podacima, u toku 2020. zabilježeno je povećanje cijena ulja koje je s dvije marke skočilo na 2,30, ali i šećera, koji danas košta 1,24 KM po kilogramu.
Brašno zasad nije poskupjelo, ali iz Udruženja mlinara RS-a najavljuju nove cijene već početkom godine.

– Cijena pšenice je na svjetskoj berzi skočila za 30 eura po toni, što će se sigurno odraziti i na cijenu brašna u našoj zemlji. Poskupljenje neće biti veliko, marka po vreći brašna od 25 kilograma, odnosno četiri feninga po kilogramu, naglašava Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, smatra kako nema opravdanja za poskupljenje osnovnih životnih namirnica, voća, povrća, mesa, jer BiH ove godine ima velike viškove domaćih proizvoda.

Posljednjih dana 2020. zabilježeno je i blago povećanje cijena goriva u cijeloj državi, što je mnogim građanima signal da će doći do poskupljenja namirnica. Jovana Spahić iz Sarajeva nam kaže kako će nas poskupljenja teško zaobići u 2021.

JEFTINIJI GAS

– Već su nam najavili nove cijene cigareta, a vjerovatno će i pojedine životne namirnice da poskupe, primjećuje Spahić.

Kad su u pitanju cigarete, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da će nove cijene na snagu stupiti 1. januara 2021. godine, a cigarete su većinom poskupjele od 0,10 KM do marku.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79