Cijene goriva bit će ograničene, trgovci neće moći loviti u mutnom!

Vlada Federacije BiH, kako saznaje „Dnevni avaz“, priprema odluku kojom će se u narednom periodu ograničiti cijene goriva. Kako nam je pojašnjeno, u pripremi je odluka o ograničavanju marže na maloprodaju, ali i veleprodaju goriva u FBiH.


Manje marže

Tačnije, namjera Vlade FBiH je da ograniči maksimalnu zaradu kompanija koje se bave uvozom i maloprodajom goriva u FBiH. Na određeni način ovu mjeru najavio je i premijer FBiH Fadil Novalić, koji je kazao da Vlada prati cijene nafte te da će reagirati. Međutim, već je izvjesno da tržište FBiH nije reagiralo na drastičan pad cijene nafte u svijetu. Tokom jučerašnjeg dana dizel u Sarajevu se prodavao po cijeni od 1,86 KM do 2,16 KM, a benzin od 1,91 KM do 2,06 KM.

Kako saznajemo, Ministarstvu trgovine FBiH u proteklom periodu pojedine neodgovorne benzinske pumpe prijavljivale su maržu ili, bolje reći, zaradu i do 50 feninga po litri goriva. To će ubuduće, saznajemo, biti manje.

Odluka Vlade

Dakle, kad odluka bude pripremljena, Vlada FBiH će na sjednici odlučiti na koji iznos će se ograničiti marža kompanija uvoznika goriva, ali i maloprodajnih kompanija. Nakon što odluka bude usvojena, nadležne institucije će kontrolirati uvozne cijene goriva, kao i maloprodajne cijene. Za svako kršenje odluke Vlade FBiH bit će predviđena i odgovarajuća novčana kazna.
Cijene u Hrvatskoj

Također, indikativno je da su u susjednoj Hrvatskoj početkom ove sedmice benzinske pumpe ponovo snizile svoje cijene. Radi se o trećem pojeftinjenju goriva u posljednje vrijeme. Dakle, prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj se cijene benzina kreću od 1,98 KM do 2,07 KM, dok je cijena dizela od 2,02 do 2,12 KM prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79