Cijene goriva lete u nebo, padaju neslavni rekordi: Do kada šutimo?

Cijene goriva na benzinskim pumpama širom bh. entiteta Republika Srpska konstantno rastu, a prema najavama naftaša, vozači u narednih deset dana mogu da očekuju dodatni skok od oko pet feninga po litru.

Razlog novog poskupljenja je, kažu naftaši, rast nabavnih, odnosno rafinerijskih cijena nafte i naftnih derivata.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Dragan Trišić istaknuo je da se na benzinskim pumpama u RS-u litar benzina 95 trenutno kreće od 1,89 do 1,90 maraka, dok je za dizel potrebno izdvojiti između 1,89 i 1,96 KM.

I u manjem entitetu će se cijene uskoro približiti onima u Federaciji BiH, gdje danas gorivo košta iznad dvije marke po litru, a na pojedinim pumpama dostiže i do 2,11 KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u februaru ove godine uvezeni su nafta i naftni derivati u vrijednosti od 87 miliona KM. Prosječna cijena po kojoj je uvezen bezolovni benzin u prošlom mjesecu iznosila je 0,70 KM po litru, a dizel 0,71 KM.

Prema Zakonu o akcizama u BiH, za dizel gorivo i petrolej se plaća 0,30 KM po litru, za bezolovni benzin 0,35 KM, a za motorni benzin 0,40 KM. Osim akciza, u cijenu litra derivata nafte ulaze i dvije putarine, odnosno 0,15 KM po litru derivata za održavanje puteva i 0,25 KM po litru derivata za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79