Cijene hrane i pića u restoranima koje koristi vlast FBiH još su na nivou iz 2009?!

Cjenovnik se nije mijenjao 12 godina, kada su cijene bile drastično niže nego što su danas

Dok se građani suočavaju sa kontinuiranim poskupljenjima, posebno hrane i pića, a što sa sobom povlači i sva druga poskupljenja, federalni funkcioneri prolaze višestruko jeftinije, barem što se tiče restorana i bifea u zgradama i prostorijama koje koriste institucije Federacije BiH.

Piše: A. DUČIĆ

Tako su cijene ugostiteljskih usluga, kako su konstatovali revizori u najnovijem izvještaju o radu Službe za zajedničke poslove FBiH, u navedenim ugostiteljskim objektima koje koriste funkcioneri npr. Vlade i Parlamenta FBiH ostale još iz 2009. godine, kada bile višestruke niže nego što su danas, 12 godina kasnije.

-Cjenovnikom ugostiteljskih usluga koji je donio direktor Službe u februaru 2009. godine, po pribavljenom pozitivnom mišljenju Federalnog ministarstva trgovine, i uz dobivenu suglasnost Vlade Federacije BiH. Služba primjenjuje normative utroška materijala (za hranu i kafu), koje je direktor donio u junu 2009. godine – konstatovali su revizori.

No, na tome se priča ne završava, pored toga što se radi o cjenovniku iz 2009. godine, koji je na snazi i danas, revizori su utvrdili da su i te cijene prethodno sačinjene na bazi kalkulacija, te na osnovu provedenih postupaka javnih nabavki i podataka navedenih u tenderskoj dokumentaciji, ne mogu potvrditi da su ulazni podaci za kalkulaciju relevantni.

-Služba je u decembru 2019. godine ponovo pokrenula inicijativa za izmjene cjenovnika i nakon što je prikupila sve saglasnosti nadležnih organa, Vlada FBiH donijela je zaključak 17. 7. 2020. godine da Služba dostavi informaciju o usporedbi predloženih cijena sa cjenovnikom ugostiteljskih usluga Službe za zajedničke poslove institucija BiH, s obrazloženjem o načinu formiranja cijene obroka. U augustu je upućen dopis Službi za zajedničke poslove institucija BiH da omogući pristup svom cjenovniku kako bi Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH postupila po Zaključku Vlade FBiH – konstatuje se u izvještaju.

Federalni revizori nalažu kako Služba treba izraditi analizu finansijskog poslovanja Servisa za pružanje ugostiteljskih usluga i tržišnu analizu cijena usluga, kako bi dobila potrebnu saglasnost za izmjene Cjenovnika i kako bi opravdala predložene kalkulacije cijena u pogledu stvarne cijene i pokrića dijela troškova iz ugostiteljske djelatnosti.

Nadalje, naveli su da su, kada je riječ o radu Službe za zajedničke poslove, u toku sudski postupci za naplatu potraživanja od zakupnina za 72 korisnika poslovnih prostora prijašnjeg FMO-a, za koje ukupni tužbeni zahtjevi iznose 3.942.906 KM.

-U ovim sudskim postupcima većina zakupaca su fizička lica. Bez obzira na to što su korisnici poslovnih prostora tuženi, njih 16 koristilo je prostore i u revidiranoj godini. Prema prezentiranoj dokumentaciji, naplata je neizvjesna jer je upitno postojanje ili solventnost određenih pravnih subjekata, jer su pojedini postupci vraćeni na ponovni postupak – naveli su revizori prenosi Fokus.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79