Cijene nafte u svijetu u padu, ali ne i kod nas! Kada će pumpadžije sniziti cijene goriva?

Foto: Shutterstock

Cijene nafte na svjetskim berzama ne prestaju da padaju, pa je jutros cijena brent nafte pala ispod 100 dolara i iznosi 99,55 dolara po barelu. Iako je ovo prvi ovakav pad cijene u posljednja tri mjeseca, na domaćim benzinskim pumpama cijene goriva se ne snižavaju.

Dok cijene nafte na svjetskom tržištu padaju, na domaćim benzinskim pumpama cijene goriva su i dalje papreno visoke. Ekonomisti objašnjavaju da uprkos svjetskim kretanjima, pojeftinjenja maloprodajne cijene goriva kod nas nema jer distributeri i dalje koriste stare skupe zalihe nafte, lanci snabdijevanja su poremećeni, evro pada u odnosu na američki dolar, a reakcije države u cilju snižavanja cijena goriva kod nas nema.

Ekonomisti upozoravaju da bi sve bilo drugačije, da nije uništena jedina rafinerija nafte u Republici Srpskoj, jer bi se tada kupovala jeftinija sirova nafta koja bi bila prerađivana u BiH.

Najvažnije pitanje za građane koji mjesecima kupuju rekordno skupo gorivo je budućnost ovakvih kretanja. Oni koji prate promjene na tržištu energenata nemaju dobre vijesti: kažu da će cijene nastaviti da rastu bez obzira na svjetska kretanja.

Upravo zbog želje bogatih evropskih država da obezbijede zalihe nafte do Nove godine, kažu naši sagovornici, za Bosnu i Hercegovinu se ne predviđa kraj nekontrolisanog divljanja cijena goriva, koje već mjesecima izazivaju drastično poskupljenje gotovo svih proizvoda piše BN.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79