Cijene rastu, plate stagniraju: Godišnji skok cijena u BiH od 1,8 posto

Cijene rastu, plate stagniraju: Godišnji skok cijena u BiH od 1,8 posto


Cijene proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini nastavljaju rasti, dok plate građana ostaju na istom nivou, što dodatno opterećuje budžete domaćinstava.

Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, indeks potrošačkih cijena pokazuje da su u julu ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, cijene porasle za prosječnih 1,8 posto.

Najveći rast zabilježen je kod cijena u restoranima i hotelima, koje su skočile za čak 7,3 posto, dok su cijene hrane i bezalkoholnih napitaka porasle za 0,8 posto.

Troškovi stanovanja i režijskih izdataka također su povećani za 1,3 posto, dok su cijene prevoza porasle za 3,2 posto.

Istovremeno, cijene odjeće i obuće su pale za 9,4 posto, no to je slaba utjeha u kontekstu općeg porasta troškova života.

Unatoč ovim rastućim cijenama, plate radnika ne prate ovaj trend, što dovodi do sve većeg pritiska na ionako ugroženi životni standard.

Uzimajući u obzir stalni rast troškova, postavlja se pitanje kada će i da li će plate konačno početi rasti u skladu s inflacijom i sve većim troškovima života.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija