CIK analizom došao do zanimljivih podataka: Koliko je umrlih na biračkim spiskovima?

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici, pored ostalog, primila k znanju informaciju o analizi trenutnog stanja Centralnog biračkog spiska.

Na osnovu podataka kojim raspolaže Centralna izborna komisija BiH vrlo precizno je izvršena je analiza koja je obuhvatila sve aspekte stanja Centralnog biračkog spiska na dan 01. 03. 2022. godine, saopćio je CIK.

Ministarstvo civilnih poslova BiH od 2003. godine vrši kontinuranu dostavu konačnih rješenja o prestanku državljanstva BiH odricanjem prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH. U toku 2021. godine zaključno sa 28. 12. 2021. godine, Centralna izborna komisija BiH je primila ukupno 3.714 rješenja o prestanku državljanstva BiH. Iz evidencije Centralnog biračkog spiska su uklonjeni podaci za 2.863 osobe, odnosno u evidenciji Centralnog biračkog spiska su još uvijek 244 osobe kojima je prestalo državljanstvo BiH odricanjem. Centralna izborna komisija BiH će u saradnji sa nadležnim organima izvršiti provjeru načina i procedura brisanja i navedenih 244 osobe iz CBS-a vezano za ispis iz državljanstva.

Rješenja o oduzimanju poslovne sposobnosti

U skladu s odredbama člana 3.2 stav (3) Izbornog zakona BiH, Centralna izborna komisija BiH kontinuirano vrši ažuriranje podatka za osobe koje je nadležni organ lišio potpune poslovne sposobnosti. U periodu 01.01.-31.12.2021. godine, Centralnoj izbornoj komisiji BiH je dostavljeno ukupno 120 pravosnažnih rješenja o oduzimanju poslovne sposobnosti, te su prispjela rješenja obrađena, odnosno izmjene su evidentirane u podacima Centralnog biračkog spiska.

Centralna izborna komisija BiH je također naložila da za sve birače za koje su centri za birački spisak u saradnji s nadležnim matičnim uredima utvrdili da se njihova imena nalaze na zaključenom izvodu iz Centralnog biračkog spiska, a provjerama je utvrđeno da se radi o umrlim osobama za koje je nadležni matični ured izdao izvod iz MK umrlih, u rubrici za potpis glasača stavi oznaku – “*”.

S tim u vezi, provjerom na dan 01. 03. 2022. godine od navedenog broja označenih osoba oznakom (*) preostala je ukupno 491 osoba kojima status još uvijek nije izmijenjen u CBS-u. Centralna izborna komisija BiH će se svojim aktima u narednom period nastaviti obraćati svim nadležnim organima (ministarstvima unutrašnjih poslova kantona u FBiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a i Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka – IDDEEA) ukazujući na potrebu kontinuiranog ažuriranja podataka o umrlim osobama.

Smanjen broj birača

Također, na osnovu podataka dobijenih od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH utvrđeno je da je na dan raspisivanja Lokalnih izbora 2020. godine bilo ukupno 92.063 raseljene osobe u BiH. Zatražena je dostava podatka od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o broju izbjeglih i raseljenih osoba u BiH dana 25.01.2022. godine, a i nakon urgencije Centralne izborne komisije BiH traženi podaci još nisu dostavljeni.

Nadalje, provjerom evidencije Centralnog biračkog spiska utvrđeno je da je ukupno 1.305 osoba u Bosni i Hercegovini upisanih u Centralni birački spisak za Lokalne izbore 2020. godine imalo 100 i više godina, dok će do Općih izbora 2022. godine prema stanju na dan 01. 03. 2022. godine 100 i više godina imati 1.513 osoba. Centralna izborna komisija BiH će podatke o osobama starijim od 100 godina dostaviti nadležnim općinskim/gradskim izbornim komisijama da u saradnji sa matičnim uredima izvrše provjeru podataka za te osobe.

Također, analizom Centralnog biračkog spiska utvrđeno je da je u Bosni i Hercegovini ukupan broj birača na Lokalnim izborima 2020. godine iznosio: 3.385.742 birača, dok je na dan 01. 03. 2022. godine iznosio: 3.370.444 birača, što predstavlja umanjenje broja birača na Centralnom biračkom spisku za 15.298 birača.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79