CIK BiH odbio zahtjeve SDS-a i PDP-a za poništavanjem izbora u RS

CIK je odbio na današnjoj sjednici u Sarajevu zahtjeve PDP-a i SDS-a za poništenje Općih izbora za nivo predsjednika RS. Odluka je donesena jednoglasno.

Kako je rečeno na sjednici Centralne izborne komisije BiH, zahtjevi su odbijeni zbog toga što nije donesena odluka o utvrđivanju rezultata izbora. CIK može poništiti izbore ako se ustanovi da je u izbornom procesu došlo do propusta koji utiču na nepravilnost izbora. To su obrazloženja zašto je CIK odbio zahtjeve SDS-a i PDP-a.

CIK je donio naredbu o ponovnom kontrolnom brojanju 22 vreće. Odnose se za više nivoa vlasti u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Bit će otvoreno po pet vreća za nivo Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH, osam vreća za Parlament FBiH. Bit će otvorene i po dvije vreće za NSRS i skupštine kantona.

Ove vreće se otvaraju radi otklanjanja nelogičnosti na onim biračkim mjestima gdje je u kutijama bilo manje listića od broja glasača.

CIK je danas donio odluku i o dodjeli poslaničkog mandata Nevenki Marilović u NSRS, nakon što je mandat istekao poslaniku Siniši Iliću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79