CIK im je bolna rana: Političari bi da mijenjaju Izborni zakon, ali nikako da se dogovore kako

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović ne odustaje od priče o izmjeni Izbornog zakona, pa opet poručuje da ćemo izbore sljedeće godine imati po novom zakonu.

Optimističan je da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene u planiranim rokovima.

– Očekujem sredinom petog mjeseca potpuno intenziviranje pregovora predstavnika dvije stranke i institucija. Vjerujem da će to biti dvodnevni ili trodnevni skup, nakon bajramskih praznika. Poželjno bi bilo da do kraja šestog mjeseca bude u parlamentu ono što uspijemo dogovoriti. Napravili smo i interresornu grupu u kojoj su zastupljene sve stranke – rekao je Čović govoreći o Izbornom zakonu.

Naglasio je kako je HDZ spreman razgovarati o svakom unapređenju izbornog procesa u tehničkom smislu.

– Kako sada vidim, imaćemo izbore po novom izbornom zakonu, koji će biti usvojen u neizbornoj godini – rekao je Čović.

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Saša Magazinović (SDP BiH), ne vidi razlog zašto CIK ne bi učestvovao u izmjeni navedenog zakona.

– Od samog starta HDZ i SNSD ne žele CIK unutar pregovora o izmjenama Izbornog zakona. CIK im je bolna rana, zato što članovi CIK nisu izabrani njihovom voljom i zato što nisu njihovi politički vojnici. To ne znači da nisu politički vojnici nekoga drugog, ali nisu njihovi – rekao je Magazinović.

On je podsjetio na izjavu nekadašnjeg člana CIK Vehida Šehića, koji je rekao da CIK ne može biti zakonodavac, odnosno neko ko kreira zakonska rješenja u okviru radne grupe koja radi na izmjeni zakona, pa ih onda provoditi.

– Ali je njihovo prisustvo kao ljudi koji svakodnevno rade na implementaciji tog zakona, suočavaju s njegovim nedostacima, zaista važno – rekao je Magazinović.

Dodao je da podržava taj stav i da smatra da članovi CIK trebaju biti prisutni u izmjeni izbornog zakonodavstva.

– Mi ćemo insistirati da oni budu tu – poručio je Magazinović.

Ranije je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) poručio da nema šanse da Centralna izborna komisija učestvuje u izmjenama Izbornog zakona BiH, jer su njeni članovi “izabrani nelegalno i nemaju legitimitet”.

– CIK, po nama, ostaje nelegitiman i mora biti promijenjen. To je dio našeg uslova da učestvujemo u izmjenama Izbornog zakona. Ukoliko se to ne ispuni, neće se mnoge stvari usvojiti kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, jer mi nećemo učestvovati u tome – poručio je Dodik ranije.

On je tada kazao da stranci ne trebaju da se miješaju u izmjene Izbornog zakona, već to trebaju da prepuste domaćim akterima.

Hoće li se domaći političari uspjeti dogovoriti oko izmjena izbornog zakona, kao i oko toga ko će da učestvuje u izmjenama izbornog zakonodavstva, ostaje da vidimo. Ako je suditi prema optimističnim riječima lidera HDZ, do dogovora će doći uskoro.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79