CIK izdao novu Naredbu Glavnom centru za brojanje

Centralna izborna komisija BiH na 67. sjednici danas je donijela novu Naredbu Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u cilju pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora na biračkim mjestima gdje ima manje glasačkih listića u odnosu na broj potpisa, po službenoj dužnosti naređuje Glavnom centru za brojanje da izvrši uvid u vreće sa glasačkim listićima za druge nivoe datog biračkog mjesta, kako bi se utvrdilo da li je birački odbor nedostajuće glasačke listiće upakovao u neku drugu vreću. Ukoliko se u nekoj drugoj vreći pronađu nedostajući glasački listići Glavni centar za brojanje će utvrditi izborne rezultate za taj nivo sa tim glasačkim listićima.

Uvid u sadržaj vreća sa glasačkim listićima potrebno je izvršiti za sljedeća biračka mjesta:

Predsjedništvo BiH:

093A112

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH:

093A086

093A112

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH:

200C020

Skupštine kantona:

093A121

093A086

093A034

136A003

Uvid u sadržaj vreća sa glasačkim listićima potrebno je izvršiti odmah.

Usvojena jednoglasno
Ova naredba danas je usvojena jednoglasno. Suad Arnautović, predsjednik CIK-a izjavio je da se tu radi o neuredno spakovanim vrećama.

– Ovo su biračka mjesta koja se nalaze u Zenici, u Brčko distriktu BiH i Općini centar Sarajevo. To je razlog što nismo mogli ujutro zakazati sjednicu kako bismo utvrdili rezultate Općih izbora 2022. godine. Zbog tog ćemo sačekati da se ovaj posao završi u glavnom centru, da kontrola rezultata izvrši svoj dio posla – rekao je Arnautović.

Dodao je da će danas u poslijepodnevnim satima održati još jednu sjednicu na kojoj će raspravljati o Prijedlogu odluke o utvrđivanju rezultata Općih izbora 2022. godine.
Saglasne članice CIK-a
Irena Hadžiabdić je kazala da je saglasna sa dnevnim redom i da podržava Prijedlog službe kako je izložen na sjednici.

Dodala je da glasa i kao njene kolege. Ona je kontaktirana putem telefona s obzirom da nije prisustvovala sjednici.

Vanja Bjelica-Prutina, koja je također član CIK-a također je rekla da je saglasna s kolegama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79