CIK odbio prijavu protiv Dodika zbog podjele 100 KM penzionerima

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je pet odluka o kažnjavanju stranaka i kandidata zbog kršenja izborne šutnje, dok su odbijena preostala 52 prigovora podnesena zbog kršenja Izbornog zakona BiH.

 

Prigovori su podnošeni zbog zloupotrebe javnih resursa, lažnog predstavljanja i kršenja izborne šutnje.

 

Tako je zbog vođenja izborne kampanje u nedozvoljeno vrijeme sa po 3.000 KM kažnjen DNS i njegov kandidat Marko Kubatlija, Koalicija NES-Za nove generacije i njihov kandidat Zlatko Miletić, zatim SDA, Stranka za BiH, kao i PDP i njihov kandidat Draško Stanivuković.

 

Odluke su donesene jednoglasno, izuzev u slučaju kažnjavanja Zlatka Miletića, gdje je protiv bio član CIK-a Željko Bakalar.

 

– Objava koja je bila odnosi se na poziv svim biračima da izađu na izbore. Ne vidim da ima utjecaja na birače – kazao je Bakalar.

 

CIK je preostala 52 slučaja odbio.

 

Između ostalog, kao neosnovan je odbijen prigovor SDS-a da je Milorad Dodik, lider SNSD-a, obećavao po 100 KM penzionerima.

 

– Formalno-pravno nije mogao zloupotrijebiti sredstva, ne može direktno odlučivati o sredstvima Vlade RS-a – obrazloženje je CIK-a.

 

Protiv ovakve odluke je glasao Željko Bakalar, član CIK-a.

 

Dodik je podjelu po 100 KM mladim, penzionerima i borcima u RS-u najavio nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a. Na čelu Vlade RS-a je Radovan Višković, kadar SNSD-a.

 

Odbijeni su i prigovori Platforme za progres protiv SDP-ovog Adnana Štete, ministra u Vladi Kantona Sarajevo i kandidata za Skupštinu KS, da je zloupotrijebio javna sredstva jer je objavio informacije o podjeli elektronskih karata, te jer je na Facebook profilu objavio fotografiju izgrađene tramvajske pruge čime je, kako je bilo navedeno u prigovoru, promovirao izgradnju pruge.

 

CIK je utvrdio da je podjela karata redovna aktivnost u Ministarstvu na čijem je čelu Šteta, a da objavom fotografije tramvajske pruge nije promovisao sebe kao kandidata.

 

Postupak pokrenut zbog zloupotrebe javnih sredstava je obustavljen i u slučaju doktora Ermina Goretića, kandidata NES-a. On je prijavljen zbog spota snimljenog u prostorijama bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać. CIK je zaključio da spot jeste snimljen u bolnici, ali da Goretić nije nosilac izvršne funkcije ni mandata.

 

Niz prigovora zbog slanja SMS poruka biračima također je odbijeno, mahom iz razloga što se nije moglo utvrditi kome pripada broj s kojih su poruke slate.

 

Kada su u pitanju prigovori za kršenje izborne šutnje, u određenom broju slučajeva nije se, kako je obrazložio CIK, moglo utvrditi kada su povrede nastale, odnosno da li je to bilo u vrijeme kada je bilo zabranjeno, a za dio objava utvrđeno je da su nastale prije početka izborne šutnje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79