CIK odlučio: Ponovo se broje glasovi u ova dva grada

CIK odlučio: Ponovo se broje glasovi u ova dva grada


Danas je donijela novu naredbu o kontroli rezultata ručnog i elektronskog brojanja glasova Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

Ova naredba obuhvata elektronske skenere sa 11 biračkih mjesta u Novom Gradu i 22 biračka mjesta u Prijedoru, gdje je sproveden pilot-projekat “Optički skeneri i automatsko prebrojavanje glasačkih listića”.

Saopšteno je da je naredba donijeta usled razlika između rezultata ručnog brojanja glasova i onih utvrđenih optičkim skenerima na određenim biračkim mjestima gde su korišteni ovi uređaji.

Na temelju razlika između ručnog brojanja glasova i rezultata dobijenih optičkim skenerima, Centralna izborna komisija BiH smatra da postoje osnovi za kontrolu i utvrđivanje stvarnog stanja rezultata glasanja. Ovaj korak je preduzet kako bi se osigurao integritet izbornog procesa.

Danas je Centralna izborna komisija BiH imenovala osam koordinatora koji će biti zaduženi za praćenje i nadgledanje odgođenih izbora u osnovnim izbornim jedinicama Fojnica, Kiseljak, Kreševo i Konjic. Ova odluka donijeta je zbog potrebe za efikasnom koordinacijom i nadzorom nad izborima koji će se održati 20.10.2024. godine.

Što se tiče odgođenih izborima u Fojnici, donijeta je Instrukcija koja se odnosi na dodatnu zaštitu glasačkih listića. Ova Instrukcija propisuje korištenje dodatnog štambilja na glasačkim listićima s natpisom “odgođeni izbori”.

Centralna izborna komisija odlučila je uvesti ovu mjeru jer su glasački listići već bili u posjedu biračkih odbora, ali bez sumnje da je došlo do kompromitacije izbornog materijala, kako je saopšteno iz CIK-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija