CIK oduzeo mandat Anisu Kriviću

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine oduzeo je mandat Anisu Kriviću u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo zbog, kako je navedeno, nespojivosti funkcija.

Krivić, koji je kao kadar SBB-a dobio mandat vijećnika u Općini Stari Grad, istovremeno je obnašao funkciju savjetnika zamjenika premijera FBiH, Veska Drljače (SBB).

Kako je navedeno na 54. sjednici CIK-a BiH, podnesen je Prijedlog odluke o prestanku mandata zbog nespojivosti funkcija, a prijava je podnesena 9.4.2021. godine.

CIK se obratio pisanim putem Vladi FBiH i Kriviću, koji je u pisam odgovoru naveo da je ovo stajalište CIK-a nezakonito, jer on smatra da funkcija savjetnika premijera FBiH nije izvršna funkcija.

CIK je po aktuelnom Izbornom zakonu utvrdio da on obavlja nespojive dužnosti, obavio upravni postupak, te je sa šest glasova za donio odluku o razrješenju Krivića sa funkcije općinskog vijećnika.

Podsjećamo, Anis Krivić je i politički direktor SBB-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79