CIK po prvi put objavio Izvod birača za glasanje izvan BiH, primili više od 3.500 žalbi

U ovom izbornom ciklusu suočili smo se sa enormnim brojem prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, koje smo unatoč kašnjenju u usvajanju Budžeta i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspjeli da obradimo u zakonskom roku. U okviru ove aktivnosti uočen je veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu. Iz navedenog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost, saopćeno je danas iz Centralne izborne komisije.

Navode da je CIK na sjednici 1.oktobra ove godine donio Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine sa upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

Kao institucija koja je odgovorna za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska za teritoriju BiH, a potpuno uvažavajući i preporuke iz Završnog izvještaja OSCE/ODIHR-a (Izborne posmatračke misije) iz 2018. godine, Centralna izborna komisija BiH je prvi put na svojoj internet stranici objavila Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH.

Posmatračka misija ODIHR-a je u navedenom izvještaju preporučila:

– U svrhu povećanja povjerenja javnosti u integritet procesa registracije birača, razne zainteresovane strane, uključujući i političke stranke i organizacije građanskog društva bi se mogle pozvati da učestvuju u reviziji biračkih spiskova koju bi inicirao i nadzirao CIK BiH.

Stoga, želimo da istaknemo da je upravo Centralna izborna komisija BiH svojim aktivnostima i činjenicom da je spisak registriranih birača za glasanje izvan BiH po prvi put učinila javnosti dostupnim podstakla sve aktere u izbornom procesu (birače, političke stranke, nevladin sektor, medije) da izvrši uvid u Centralni birački spisak i da reagiraju ukoliko postoje sumnje u tačnost biračkog spiska.

– Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH je javno objavila kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe. Takođe, Odluka o odbijanju upisa birača za glasanje van BiH je objavljena na web stranici www.izbori.ba, a u prilogu odluke se nalazi baza podataka Centralne izborne komisije BiH o odbijenim prijavama sa navedenim razlozima odbijanja kojoj se može pristupiti putem unošenja ličnih podataka u aplikaciju “Provjerite status vaše prijave” – navode iz CIK-a.

U roku ostavljenom za žalbe Centralna izborna komisija BiH je primila više od 3.500 podnesaka koje u ovom trenutku razmatra. Ukoliko bude zakonskog osnova CIK BiH će na osnovu podnesaka korigirati podatke u Centralnom biračkom spisku prije njegovog zaključenja, a tamo gdje ne bude osnova da Centralna izborna komisija BiH uvaži žalbu istu će sa izjašnjenjem dostaviti Sudu BiH na odlučivanje.

– Obavještavamo javnost da će Centralna izborna komisija BiH dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora 2020. godine i mehanizmima predviđenim Izbornim zakonom BiH spriječiti sve izborne nepravilnosti. Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz (Izjava i slično) da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini/gradu prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, koji će se brojati u Glavnom centru za brojanje.

Centralna izborna komisija BiH će javnost o svemu detaljno informirati na press konferenciji koju će organizirati nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska – saopćeno je iz CIK-a.

Elvedin Mušanović: Majka mi je umrla u septembru, a na spisku je da glasa iz Srbije

Esad Trokić iz Kanade: Na spisku za glasanje je moja mrtva majka

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79