CIK pokrenuo postupak protiv Anisa Krivića zbog nespojivosti funkcija

Ministar Drljača od CIK-a pokušao prikriti činjenice, tvrdeći da Krivić nije savjetnik ministra. CIK naknadno informisan da je Krivić savjetnik dopremijera Veska Drljače, a ne savjetnik ministra Veska Drljače.

Centralna izborna komisija BiH pokrenula je postupak protiv Anisa Krivića, političkog direktora Saveza za bolju budućnost i vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, saznaje Istraga.

Za sada se provjerava Krivićeva nespojivost funkcija. Osim što je vijećnik, on obavlja i funkciju savjetnika dopremijera Federacije BiH Veska Drljače, što je, prema važećim zakonskim propisima, nespojivo.

Kako bi prevarili Centralnu izbornu komisiju BiH Drljača i Krivić su tokom provjera pokušali prikriti određene činjenice. Kada je CIK, naime, uputio dopis Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike tražeći informacije da li je Krivić savjetnik ministra, Drljača je odgovorio da nije. CIK je, potom, uputio dopis Vladi Federacije BiH tražeći informaciju o Krivićevom angažmanu, nakon čega je odgovoreno da je on savjetnik dopremijera Drljače. Pojednostavljeno, SBB-ovi kadrovi u Vladi FBiH tvrde da Anis Krivić nije savjetnik ministra Veska Drljače već da je savjetnik federalnog dopremijera Veska Drljače.

U februaru ove godine portal klix je pisao da bi Krivić mogao biti u sukobu interesa jer je imenovan i za člana Nadzornog odbora Cesta Federacije BiH. On je tada ustvrdio da nije u sukobu interesa te da funkcije obavlja u interesu građana.

No, osim vijećničke pozicije, Krivić bi mogao imati određenih problema i sa državnom službom. On je, naime, prije stupanja na ministarsku, a potom na savjetničku funkciju zamrznuo status državnog službenika u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove u Sarajevu. Državni službenik, međutim, ne može biti politički aktivan, a Krivić trenutno obavlja funkciju političkog direktora Saveza za bolju budućnost.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH prošle je sedmice oduzela vijećnički mandat Krivićevom stranačkom kolegi Ismiru Juski zbog toga što je istovremeno bio vijećnik u Općinskom vijeću centar i savjetnik u Vladi Federacije BiH. CIK je utvrdio da se u ovom slučaju radi o “nespojivosti funkcija”. Skoro identična situacija je i sa političkim direktorom Anisom Krivićem kojem, također, prijeti oduzimanje mandata, prenosi portal Slobodna Bosna.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79