CIK sa 6.000 KM kaznio stranku Rame Isaka zbog himne i spota

Stranka Snage naroda himnom i spotom je krenula u preuranjenu izbornu kampanju, utvrdila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH, te ju je zbog toga kaznila.

Tako će stranka Rame Isaka morati platiti 6.000 KM, a član CIK-a Željko Bakalar tvrdi da ovakva kazna neće imati nikakav efekat.

CIK je, takođe, naredio povlačenje ovog spota.

CIK, rečeno je na sjednici, nije uspio dokazati da spot predstavlja govor mržnje i zloupotrebu resursa. Član CIK-a Željko Bakalar konstatirao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcioniranje, ali da je visina kazne nedovoljna.

“Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona”, istaknuo je Bakalar.

Prema njegovim riječima, dobijena izjašnjenja stranke, Isaka i MUP-a FBiH u kojima se pozivaju na odredbe Izbornog zakona prilično su sinhronizirana.

“Mislim da je urađena priprema ekskulpacije (opravdanja) po drugim osnovama”, ocijenio je Bakalar, koji je naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju “Zvezda Granda”, govori da se svjesno išlo u kršenje zakona.

Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, vjerovatno, vizijom da je i negativna reklama reklama.

“Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat”, zaključio je Bakalar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79