CIK uklonio 46 članova za predsjednike i zamjenike biračkih odbora zbog povezanosti sa SDA u Konjicu

CIK uklonio 46 članova za predsjednike i zamjenike biračkih odbora zbog povezanosti sa SDA u Konjicu


CIK BiH uklonio je gotovo 200 kandidata s popisa za imenovanje predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora zbog njihove povezanosti s političkim strankama.

„Predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi političke partije niti obavljati dužnost u organima političke partije, udruženja ili fondacije organizacijski ili financijski povezanim s političkom partijom, niti smiju biti uključeni u bilo kakve aktivnosti političke partije i moraju biti u mogućnosti obavljati svoje dužnosti na politički nepristran način“, jasno stoji u članu 2. Izbornog zakona.

S popisa kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora uklonjena su imena osoba zbog njihovih veza s brojnim strankama, najviše sa Strankom demokratske akcije (SDA).

Na osnovu prijave SNSD-a, CIK je u Sokocu uklonio 13 osoba s popisa zbog njihove povezanosti sa SDS-om, dok je u Konjicu uklonjeno 46 osoba povezanih sa SDA. Prijave protiv kandidata SDA podnijele su stranke SDP, Narod i pravda, DF, SBiH, NeS i Platforma za progres.

“Ne smijemo dopustiti da uloge u biračkim odborima preuzmu osobe koje su politički angažirane, pa smo zauzeli strog stav. Nemamo vremena čekati na dokaze koji možda nikada neće doći”, izjavila je Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK -a BiH.

OVO JE 46 IMENA POVEZANIH SA SDA


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija