Cikotić: Migrante treba izmjestiti iz gradskih sredina, ali prvo pripremiti objekte za prihvat

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je danas da se pri rješavanju problema migrantske krize moraju poštovati hijerarhija i državne institucije. Saglasan je sa vlašću u USK da je migrante potrebno izmjestiti iz gradskog jezgra.

Cikotić je nakon sastanka s policijskim agencijama, lokalnim vlastima USK-a, Graničnom policijom BiH i drugim institucijama koje su povezane sa migrantskom krizom kazao da su postigli dogovor samo oko jedne stvari.

– Zaključili smo sastanak s jednim zaključkom oko kojeg se nismo složili i sa jednim oko kojeg smo se složili, a to je da državne organizacije i institucije, kao i međunarodne organizacije treba da nastave sa svojim dosadašnjim aktivnostima povezanim sa migracijama. Migranti se trebaju izmjestiti iz urbanih, gradskih sredina, ali u pripremljene objekte, a to nije urađeno – rekao je Cikotić i dodao da “ne prihvata strategiju svršenog čina”.

Naglasio je da se trenutno radi na pripremanju kampa Lipa kako bi migranti iz drugih kampova u USK bili smješteni tamo.

Cikotić je i u avgustu bio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu kako bi na licu mjesta sagledao situaciju u ovom dijelu BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79