Cikotić: Situacija u Ukrajini ima refleksiju i na BiH gdje Rusija ima svoje interese

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) govorio je o trenutnoj situaciji i ratu u Ukrajini te je poručio kako rat im refleksije na cijeli svijet, pa tako i na BiH.

Uoči otvaranja godišnjeg programa Fondacije “Centar za edukaciju i inicijative Političke SDA”, Cikotić se osvrnuo i na dešavanja na istoku Evrope te je naglasio kako ruska invazija na Ukrajinu predstavlja veliku promjenu u međunarodnim odnosima.

“Mislim da je vidljivo da je početak invazije Rusije na Ukrajinu jedna prelomnica u modernim međunarodnim odnosima nakon čega ništa neće biti isto. Cijenimo da ni Rusija neće biti Rusija kakvu poznajemo, kao što ni evropski poredak neće biti onakav kakvim ga poznajemo. Smatram da Rusija u početnim danima, naročito na nivou morala nije uspjela da ostvari nikakve bitne efekte u odnosu na ono što možemo da pretpostavimo da su bili planovi ruske invazije”, rekao je Cikotić.

Uzevši u obzir stanje na terenu, ministar sigurnosti smatra kako će se borbena dejstva na tlu Ukrajine sigurno pojačati u narednim danima.

Cikotić: Pred Ukrajinom su nova borbena dejstva (Foto: I. Š./Klix.ba)

“Možemo zaključiti da su pred nama nova borbena dejstva. Pregovori u prve dvije runde nisu ponudili očekivano i ta dejstva će se sigurno nastaviti. Realno je očekivati povećanje broja učesnika s obje strane, intenziteta i obuhvata”, smatra ministar.

Ističe kako cjelokupna situacija utječe na cijeli svijet pa i na područje Balkana.

“Ta situacija ima refleksije na čitav svijet, a posebno na nekoliko tačaka evropskog prostora gdje Rusija pokazuje svoje prisustvo, interes i namjere. Svakako da BiH predstavlja poseban interes za Rusiju i vjerujem da će i evropske institucije i NATO savez, zbog odgovornosti koju NATO ima prema stabilnosti, voditi računa o tome”, ističe Cikotić.

Osim situacije u Ukrajini i utjecaja na Bosnu i Hercegovinu, Cikotić se osvrnuo i na rad Fondacije “Centar za edukaciju i inicijative Političke SDA”

“Centar za edukaciju i inicijative je zamišljen kao oblik organizovanog obrazovanja i konstantnog izgrađivanja. Ne samo podmlatka već i afirmiranih pripadnika SDA s uvjerenjem da nam je učenje neprekidno potrebno, da znanja nikada nije dovoljno, prije svega zbog činjenice da SDA svojom masovnošću daje najveći doprinos. Iz tih razloga želimo da razvijamo etičke vrijednosti članova, stručne kompetencije i dograđujemo jednu vrstu državotvorne svijesti”, zaključio je Selmo Cikotić piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79