Cilj je opstati na vlasti: Dodik jedno priča, drugo radi

Od oštre ljevice do stroge desnice – tako se godinama mijenjala politička retorika Milorada Dodika. Ali konačni cilj je isti – opstanak na vlasti po svaku cijenu.

Kada je trebalo preuzeti političko kormilo Republike Srpske, početkom dvijehiljaditih godina, Dodikovi ljudi su zdušno podržavali formiranje Suda i Tužilaštva BiH, a kada je potrebno zadržati uzdrmanu političku fotelju, naprasno su iste te institucije postale omražene. Ipak, u posljednjem trenutku, Dodik je podvio politički rep i samim odlaskom pred sudije BiH priznao njihov rad. Upućeni kažu, iz straha za vlast. Ili iz borbe za sve ono što se godinama sticalo tokom te iste vlasti.

U javnosti nije nepoznato da Milorad Dodik mijenja stavove. Tako se po ko zna koji put povukao juče i bio glavni mirotvorac na sastanku sa koalicionim partnerima iz njemu mrskog političkog Sarajeva.

 „Ono što se zapravo desilo nakon sastanka koalicionih partnera juče na državnom nivou, jeste pokazalo jednu tendenciju koju je malo ko očekivao. Bio je jasno postavljen uslov da se ni o čemu neće raspravljati i da se neće usvajati zakoni dok se ne usvoji Zakon o ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Vidjeli smo opet da je Dodik povukao ručnu i da su prošla dva nova Zakona“, poručuje politički analitičar Tanja Topić.

A umjesto Zakona o ustavnom sudu BiH, Dodik je najavio formiranje Apelacionog odjeljenja pri Sudu BiH. Odjeljenja koje bi trebalo da razmatra žalbe na odluke Suda BiH.

„Mi smo odabrali dva pitanja, to je pitanje Suda Bosne i Hercegovine, odnosno Apelacionog odjeljenja, bošnjačka strana ima problem s tim da sjedište bude u Banjaluci. I pitanje oko pranja novca, to je evropski Zakon koji ne bi trebalo da bude dio agende oko ispunjavanja 14 prioriteta, već sprječavanje da Bosna i Hercegovina ide na crnu listu“, najavio je juče Milorad Dodik.

A zašto bi neko razmatrao žalbe Suda kojeg ne priznaje, Milorad Dodik nije odgovorio. Sam odlazak u pravosudne institucije Bosne i Hercegovine opet je prikazao pravu trasu Dodikovog političkog puta, jer su isti taj Sud i Tužilaštvo BiH bili poželjne institucije, kada je trebalo prigrliti vlast i u BiH i u RS. Upravo tada su one legalizovane uz Dodikovu saglasnost, kada su poslanici njegovog SNSD – a, u oba doma Parlamenta BiH, podigli ruku ZA Zakone o Sudu 2002. godine, odnosno Zakon o Tužilaštvu BiH 2003. godine.

„Čini se da je došlo vrijeme da je on sad na ivici ponora da upadne u rupu koju je sam iskopao. S jedne strane priča kako ne priznaje Sud BiH, a s druge se redovno odaziva na njihove pozive. Ovdje nema nikakve principijelnosti, ovdje je sve moguće, odnosno moguće je ono što Milorad Dodik to jutro odluči da bude politika“, rekao je Mladen Bosić, poslanik SDS – a u Predstavničkom domu Parlemntarne skupštine BiH.

Nakon strmoglavnog gubitka popularnosti u narodu, politička karijera Milorada Dodika je krenula pravcem stroge desnice što je podrazumijevalo i nepriznavanju institucija i odluka na BH nivou, u šta je Dodik pomoću svojih koalicionih partnera u Republici Srpskoj upleo i Narodnu skupštinu.

„Prekršen je i zajednički stav svih srpskih političkih partija da će se, kada odu ta tri strana suca, jedan od njih birati Odlukom NSRS. Otkud njima ideja da jednom rečenicom to prenesu na Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Čisti prenos nadležnoosti“, kaže Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP – a u NSRS.

Dodikovo ponovno povlačenje i odlazak pred sudije Bosne i Hercegovine koje navodno na priznaje pokazuje njegov strah od gubitka vlasti. Ali i strah od gubitka svega onoga što se godinama sticalo zahvaljujući ttoj istoj vlasti, poručuje Nebojša Vukanović.

„Vidi se da je Dodik uplašen, pokušava da se vrati dva koraka unazad, jer misli da je prešao crvenu liniju. Smatram da je ovaj sudski proces u nizu farsi, ništa nikad nije bilo od silnih predmeta kriminala. Mislim da mu stranci opet šalju slamku spasa, koju on koristi glumeći neku žrtvu i velikog stradalnika. A on je na muci ovog naroda stvorio milijarde“, kaže Vukanović.

Da su neke zakulisne radnje u pitanju, vidi se i po tome, što Milorad Dodik u posljednje vrijeme na zvanične sastanke i susrete vodi i sina Igora, koga, kako tvrde naši sagovornici, uvodi, pored poslovnih, i u političke vode.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79