Čin ljudskosti: Stojan pronašao umjetnine ukradene u minulom ratu iz Muzeja u Jajcu i vratio ih u BiH

Antikvar iz Novog Sada Stojan Matić, vratio je danas, simbolično, povodom godišnjice obilježavanja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, vrijedne slike Božidara Jakca.

Slike su ukradene tokom rata iz Muzeja AVNOJ-a, a Matić ih je kupio na buvljaku u Beču. U BiH ih je odlučio vratiti putem bh. glumca Emira Hadžihafizbegovića koji je Matićev potez okarakterisao kao istorijski događaj, a najavio je i mogućnost snimanja igranog filma o ovoj priči.

Pojašnjavajući zašto se odlučio da vrati umjetnine, između ostalog, kazao je: “Siguran sam da su jedini iskreno Muslimani sebe smatrali Jugoslovenima. Dok su Srbi i Hrvati u većini vješto skrivali svoj nacionalizam u sprezi sa crkvom. I, kada je došlo vrijeme, taj nacionalizam je eksplodirao do neslućenih granica, naročito naš, srpski nacionalizam.

Saznanje da su srpske snage, dal’ Republike Srpske ili iz Srbije, četiri godine sa okolnih brda bombardovali Sarajevo. Čak je i jedan poznati ‘naj srpski Baja’ obilazio i divio se srpskim snagama, nad nemoćnim Sarajevom. E, to me je i opredijelilo, da to što je i u moje ime opljačkano, vratim narodu kome i treba da pripada”.

Da bi vratio djela tražio je posrednika koji će mu u tome pomoći, a pronašao ga je u poznatom glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću: “Morao sam da tražim pravog patriotu, a našao sam ga u imenu i djelu Hadžihafizbegovića”.

– Priča sa Stojanom dogodila se u sumrak pošasti koja nas je zadesila. Upoznao sam ga preko društvenih mreža. Rekao je da cijeni moj rad, društveni i glumački angažman, te da bi želio sa mnom da popriča o nečemu što smatra bitnim. Kazao mi je da je kupio opljačkane crteže iz Muzeja Avnoja u Jajcu i da je to više od 25 godina držao kod sebe, te da bi volio da ja budem bajpas preko kojeg će to vratiti Bosni – ispričao je Hadžihafizbegović.

Sa Matićem je imao susret u Beogradu, gdje je preuzeo djela, i već su trebala biti vraćena u Muzej, ali spriječila ih je pandemija koronavirusa.

– Matić je izuzetan čovjek, moralan i čestit. Imponovalo mi je što me odabrao da to vratim u njegovo ime, ali insistirao sam da i on dođe, i pristao je. Fin gest u ludom vremenu lažnih moralista, licemjera, pohlepe, kada laž dominira nad istinom. Ali kao što je William Faulkner izjavio na dodjeli Nobelove nagrade: “Ne pristajem na kraj čovjeka”, tako ne pristajem ni ja, bez obzira na opću planetarnu opstrukciju – zaključio je Hadžihafizbegović.

Direktorica Muzeja Drugog zasjedanja u AVNOJ-a Emsada Leko izrazila je zahvalnost što su slike vraćene tamo gdje pripadaju, te pojasnila da je time vraćena i polovina slika koje nedostaju od rata.

U pitanju su 32 slike, ali i skice i crtezži. Radi se, naravno, o originalima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79