Članica VSTV-a koja je spasila Tegeltiju: Berina Alihodžić i njen brat Edin Muratbegović uništili 49 krivičnih istraga!

Članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Berina Alihodžić, u svojstvu tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, upropastila je najmanje 22 krivična predmeta.

NOVČANA KAZNA PA NAPREDOVANJE

Naime, u periodu od 2004. do 2012. godine tužiteljica Alihodžić, u većini predmeta koje je dužila nije poduzimala nijednu procesnu radnju, zbog čega su 22 predmeta otišla u zastaru. Protiv nje je, prema dokumentaciji Žurnala, Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu zbog „nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti“, piše Žurnal.

Prema toj dokumentaciji, tužiteljica Alihodžić, koja je, inače, i zamjenica glavne sarajevske kantonalne tužiteljice, u nekim predmetima čak po sedam godina nije poduzela nijednu procesnu radnju. U decembru 2015.godine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH pod predsjedavanjem Milana Tegeltije izreklo je tužiteljici Alihodžić novčanu sankciju, i to smanjenje plaće za 15 posto u trajanju od šest mjeseci. Dakle, za upropaštene 22 krivične istrage, Berina Alihodžić je kažnjena novčanom kaznom. Ali to nije bilo sve.

Godinu i po nakon što je disciplinski sankcionisana, sarajevska kantonalna tužiteljica je napredovala. U junu 2017. godine, zahvaljujući podršci tadašnje glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, a po instrukcijama prvih ljudi VSTV-a, Milana Tegeltije i Jadranke Lokmić Misirača, Berina Alihodžić je postala članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a nedugo, zatim, i članica disciplinskih komisija VSTV-a.

Upravo će ona, dvije godine kasnije, odlukom Jadranke Lokmić Misirača biti član Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a koja je odbila tužbu protiv svog predsjednika Milana Tegeltije u slučaju poznatom kao „potkivanje“.

VRIJEDNA PORODICA

Inače, Berina Alihodžić i njena porodica, godinama su miljenici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a skloni su uništavanju krivičnih istraga. U septembru 2013. godine, Edin Muratbegović, brat članice VSTV-a Berine Alihodžić je kažnjen zbog toga što je, kao tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, upropastio istrage u čak 27 krivičnih predmeta. Muratbegović, naime, u pojedinim predmetima čak po sedam godina nije poduzimao nikakve procesne radnje, zbog čega su neki spisi otišli i u zastaru.

Pred disciplinskom komisijom priznao je krivicu, pa je, 19. 9. 2013. godine kažnjen novčanom kaznom – smanjenje plaće za deset posto u trajanju od šest mjeseci. No, to VSTV-u nije smetalo da Muratbegovića, dok je još bio u kazni, u martu 2014. godine, sa pozicije kantonalnog tužioca unaprijedi za tužioca Tužilaštva BiH.

Da su članovi VSTV-a slabi na ovu porodicu dokazuju još dva slučaja. Naime, pola godine nakon što je Berina Alihodžić postala članiva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća ta institucija je njenu sestričnu Bojanu Miralem imenovala za dodatnog sudiju Općinskog suda u Sarajevu, i to na sjednici održanoj 21. 12. 2017. godine.

Osim toga, Edina Danilović, sestra članice VSTV-a Berine Alihodžić, u oktobru 2015. godine imenovana je za sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH. Ona, za sada, nije disciplinski kažnjavana, prenosi Žurnal.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79