Članice G7: Odbijamo svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta BiH

Ministri vanjskih poslova i razvoja zemalja koje su članice G7 (SAD, Kanada, Japan, Njemačka, Italija, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo) na jučerašnjem sastanku u Londonu donijeli su niz zaključaka.

Istaknuto je da odlučno odbijaju svaki pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.- Pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da se slože i provedu izborne i ograničene ustavne reforme, provedu presude Evropskog suda za ljudska prava i blisko sarađuju s OSCE-ovim Uredom za demokratske institucije i ljudska prava i Venecijanskom komisijom na približavanju zemlje bliže ostvarenju svojih demokratskih težnji – navodi se u saopćenju.

Američka vojna vježba u BiH dio je velikih manevara kojima se šalje jasna poruka Moskvi

Ministri su dali podršku evropskoj perspektivi zemljama zapadnog Balkana kao ključnu investiciju za mir i stabilnost. Pozvali su na provođenje unutrašnjih reformi, vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Zemlje članice G7 također su iskazale podršku kandidaturi Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Podržali su otvaranje pregovora o pristupanju EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.- Podržavamo daljnji napredak u regionalnoj saradnji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište, Zelenu agendu za Zapadni Balkan i Berlinski proces. Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno uključe u pregovore u okviru dijaloga uz pomoć EU i da u potpunosti normalizuju svoje odnose kroz sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum koji doprinosi regionalnoj stabilnosti. Podržavamo provođenje reformske agende koja se odnosi na pregovore o pristupanju Crne Gore i Srbije Evropskoj uniji – navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja članica G7.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79