Članove VSTV-a brinu sporedne stvari: Raspravljali i o tome da li je predsjednik trebao primiti Muriza Memića

Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća počela je raspravom o tome da li članovi VSTV-a trebaju primati oštećene strane u postupcima na sastanke. Rasprava je pokrenut nakon što je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija obavijestio članove da je jučer održao sastanak sa Murizom Memićem.

Član VSTV-a Davor Martinović istakao je da mu je malo zasmetalo jer se radi već o drugom sastanku predsjednika VSTV-a s porodicom Memić, piše Avaz.

“S druge strane ista ta osoba je na skupu pred ljudima i kamerama najoštrije napala potpredsjednicu ovog Vijeća. Mislim da to nije dobro. Postavlja se pitanje hoćemo li mi primati sve oštećene. Mora se znati šta je naša nadležnost”, kazao je Martinović.

Član VSTV-a Srđan Forca istakao je također kkao smatra da nije dobra praksa da se primaju stranke u postupku na sastanke, dok su članovi Mustafa Šabić i Sanin Bogunić podržali ovaj sastanak. Bogunić je naveo kako Memić nije stranka u postpuku.

Kako javlja reporterka Nove BH, raspravljalo se i o izvještavanju medija o predmetima ovog vijeća, s naglaskom na slučaj glavne tužiteljice Gordan Tadić.

“Članovi Drugostepene disiciplinske komisije u predmetu Tadić kazali su da su postupili po zakonu, kad su javnost držali u neizvjesnosti o tome šta su odlučili”, piše Nova BH.

Dvodnevno zasjedanje

VSTV danas razmatra Izvještaj o radu na predmetima ratnih zločina za period 01.01 – 30.06.2021. godine, a u skladu s Projektom “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ – IPA 2019. Danas bi trebala bi biti predstavljena Informacija direktora VSTV-a BiH Admira Suljagića u vezi s prilogom Vijeća Dokumentu za diskusiju na 6. sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija – Bosna i Hercegovina.

Također, planirano je predstavljanje finaliziranog projektnog prijedloga “Izgradnja kapaciteta pravosuđa” koji je rezultat saradnje sa Sudskom administracijom Kraljevine Norveške i Odjela za unapređenje efikasnosti i kvalitet rada u sudovima.

Dvodnevno zasjedanje VSTV-a: Kakva je sudbina Dalide Burzić i Sabine Sarajlije?

Članovi VSTV-a bi se, kako je predviđeno, trebali očitovati u vezi s imenovanjem predsjedavajućeg Radne grupe za strateško planiranje i razvoj Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima i tužiteljstvima (CMS/TCMS).

Istovremeno, planirana je rasprava o Informaciji u vezi sa realizacijom zaključka VSTV-a u pogledu analize primjene odredaba Poslovnika Vijeća koje reguliraju sukob interesa i izuzeće članova VSTV-a, kao i uvjete za izbor predsjednika suda.

Na sjednici VSTV-a bi trebali biti razmatrani i zahtjevi za zaštitu nezavisnosti i integriteta pravosuđa, te donesen određeni broj odluka o prestanku i produženju mandata, odnosno imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Sjednica će biti održana danas i sutra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79