Članovi gorskih službi spašavanja prepušteni sami sebi: Za državu su paraformacija

Dok je izuzetno cijenjen izvan granica svoje države, Savez gorskih službi spašavanja u Bosni i Hercegovini (GSSBiH) za nadležne je kao neka paraformacija. To što svakodnevno riskiraju svoje živote za druge, testiraju granice vlastitih sposobnosti i opreme, bez plaće i naknade, bh. vlastima ne znači ništa, jer njihov status nije riješen, piše Avaz.

Štaviše, u okvirnom Zakonu o zaštiti i spašavanju iz 2008. godine u istoj su ravni s hobistima, kako nam je to jučer rekao Zdenko Marić, predsjednik GSS-a.

Pozivi policije

– Do sada smo nebrojeno puta na terenu pokazali da smo služba. Jer, kad se dogodi incident, policija zove nas. Dakle, mi se ponašamo kao služba i želimo da to primijete naša država i naš zakon. Sve gorske službe spašavanja u okruženju su riješile svoj status, ostali smo samo mi i, rekao bih, da je u toj priči jednostavno država zakazala – kazao nam je Marić.

GSSBiH je prepoznat i u svijetu. Na međunarodnom kongresu spasilačkih službi IKAR su svojevremeno pokazali koliko su inovativni, predstavivši prvi put u svijetu softver za mjerenje uspješnosti koje olakšavaju i ubrzavaju traganje za nestalim osobama.

Zadovoljni smo statusom koji imamo u svijetu, samo da još riješimo status u svojoj okolini – dodao je Marić.

Koliko su cijenjeni izvan BiH, pokazalo se i jučer, kada im je u Mostaru od njihovih kolega iz Češke Republike, preko tamošnje vlade, stigla oprema u vrijednosti većoj od 80.000 KM. Uručila ju je ambasadorica Češke Republike Ivana Hlavsova, koja je iznijela svoja saznanja o tome koliko su bh. spasioci efikasni na terenu, ali i sjajni ljudi.

Dolaze Česi

Istakla je kako se nada da će ova oprema našim spasiocima biti od velike koristi, posebno što zna da je BiH omiljena destinacija velikom broju čeških turista, koji nerijetko za svoj odmor biraju planine u našoj zemlji.

– Više puta nam je trebala pomoć za spašavanje čeških turista i to je bio jedan od razloga zbog kojeg je ovaj projekt jačanja kapaciteta i razvoja GSSBiH pokrenut, a čiji je sastavni dio i razmjena iskustava – rekla je Hlavsova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79