Članovi Predsjedništva s britanskim izaslanikom: Podrška cjelovitoj BiH, evropskom i NATO putu

Dodik je također dodao da BiH nema izazova vezano za rat te da je histerija koja se pravi potpuno nepotrebna

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka s britanskim izaslanikom Stuartom Peachom večeras u Sarajevu izjavio da BiH ne trebaju nikakvi izaslanici, već unutrašnji dijalog.

– Trebamo da sve tačke stavimo na dnevni red, da nema tabu tema i da pokušamo napraviti politički dogovor. To je suština onoga što sam rekao na sastanku – kazao je Dodik.

Dodik je također dodao da BiH nema izazova vezano za rat te da je histerija koja se pravi potpuno nepotrebna.

– RS se ponaša u skladu s Ustavom i neće ići mimo Ustava te da je RS strana u BiH koja treba da bude poštovana – zaključio je Dodik.

Šefik Džaferović je nakon sastanka sa Peachom poručio da nije bilo govora o slanju dodatnih trupa u sklopu vojne misije EUFOR-a te da je ovo prvi u nizu sastanaka Peacha koji će se održati.

– Ono što ja mislim, što sam rekao na sastanku, da je u BiH osim potrebe da se poštuje bez rezerve Ured visokog predstavnika i međunarodno vojno prisustvo, potrebno ojačati međunarodno vojno prisustvo. Bio bi to mali napor međunardone zajednice za veliku stvar u BiH, kazao je Džaferović.

Džaferović je naglasio da je ovo jedan važan, bitan sastanak na kojem se razgovarala o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Iskazao je zahvalnost Vladi Velike Britanije što je imenovala specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan koji može samo da pomogne u rješavanju problema u BiH, odnosno u smirivanju situacije.

– Ono što smo danas mogli da čujemo je podrška jedinstvu i cjelovitosti BiH, reformama, evropskom i NATO putu, OHR-u i visokom predstavniku te vojnoj misiji EUFOR-a, rekao je Džaferović.

Dodao je da je bilo kakva blokada institucija BiH neprihvatljiva, jer one ne smiju biti uslovljavane ničim ni od koga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79