Članstvo u EU podržava 75,6 posto ispitanih građana BiH: Evo kako stvari stoje u entitetima

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 51,2 odsto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije

Za članstvo u EU, u slučaju raspisivanja referenduma, glasalo bi 75,6 odsto ispitanika u BiH, što je za jedan odsto manje u odnosu na 2019. godinu, rezultat je istraživanja javnog mnjenja “Stavovi građana o članstvu u EU i procesu integracija u EU”, koje je Direkcija za evropske integracije (DEI) sprovela u oktobru 2020. godine.

Savjet ministara upoznat je danas o Informaciji o rezultatima ovog istraživanja DEI-ja.

Istraživanje pokazuje da u Federaciji BiH ulazak u EU podržava 87 odsto građana, u Republici Srpskoj 55 odsto, a u Brčko distriktu BiH 83,6 odsto ispitanika.

Stanovnici BiH koji su za ulazak u EU kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (33,2 odsto), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (26 odsto) i poštivanje zakona i propisa (18,4 odsto), saopšteno je iz Savjeta ministara.

Strah od većih troškova života i poreza najčešći je razlog protivljenja ulasku u EU.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 51,2 odsto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, što je za 4,4 odsto više u odnosu na istraživanje iz prethodne godine.

Ukupno 21,5 odsto građana iz istraživanja smatra da je neophodna reforma sudova i tužilaštava, a 7,7 odsto smatra da je to reforma socijalnog sistema.

Ukupno 24,2 odsto ispitanika smatra da je EU zainteresovana za pristupanje BiH zbog prirodnih resursa, njih 18,9 odsto zbog osiguranja mira i stabilnosti, dok je 18,5 odsto ispitanika kao razlog navelo stručne i kvalifikovane radnike.

Da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU misli 18 odsto ispitanika, a njih 25,5 odgovorilo je da pregovara o članstvu.

Da će najveću korist od ulaska BiH u EU imati mladi navelo je 47,6 odsto ispitanika, dok 23,5 odsto građana iz istraživanja smatra da će to biti političari, što je povećanje za 4,5 odsto u odnosu na 2019. godinu, navodi se u informaciji DEI-ja.

Više od polovine građana obuhvaćenih istraživanjem (54,3 odsto) smatra da politizacija procesa integrisanja otežava integraciju BiH u EU, što je povećanje za 10,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje je sprovedeno putem CATI metode, na uzorku od 1.200 ispitanika, reprezentativnom na nivou cijele BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79