Čomor: Schmidt je dao poruku SDP-u i HDZ-u da se ne dogovaraju

“Dosadašnja informacija od strane predsjednice Federacije je upućena predsjednici Parlamenta koja je bila 6. aprila. Informacija koja to u biti i nije, takva kakva bi trebala biti”, istakao je u prvom ovosedmičnom izdanju Rezimea FTV-a Eldar Čomor, zastupnik SDA u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

“Mi smo imali jednu tačku dnevnog reda – informacija o procesu formiranja Vlade Federacije, ali u materijalu nismo imali informaciju nego odluku o imenovanju Vlade Federacije potpisanu od strane predsjednice Federacije Lidije Bradara i potpredsjednika Igora Stojanovića. Nismo imali potpis Refika Lende. O tome smo taj dan pričali i davali određena mišljenja i donijeli doređene zaključke.”

Kaže da je blokada Vlade bila od strane onih koji su imali obavezu po ustavu da vrše razgovore i dogovre za formiranje Vlade FBiH.

“A to su izborni pobjednici i oni koji su imali svoje predstavnike u rukovodstvu Federacije – SDA, SDP i HDZ. Oni su do sada imali obavezu da obave razgovore po tom pitanju ali do sada nije bio nikakav razgovor. Tako da možemo govoriti da su blokadu vršili oni koji nisu htjeli da razgovaraju. Potencijalna rješenja mogu biti ponovo da se na razgovore pozivjau SDP i HDZ. To je prva faza formiranja vlasti. Druga bi bila izmjena Ustava kojom bi se omogućilo formiranje Vlade Federacije BiH i treća opcija koja je negdje nadaleko ali kad već neki pozivaju visokog predstavnika da inetrveniše, da to bude opcija prijevremenih izbora u FBiH.”

O prošlosedmičnog obraćanju visokog predstavnika Čomor kaže: “S jedne strane imamo priču o tome da se stranke dogovore, a imamo sve vrijeme od strane tih stranaka koje treba da se dogovaraju odbijanje da se izvrši dogovor, razgovor ili priprema za formiranje Vlade FBiH na bazi izbornih rezultata. S druge strane imamo visokog predstavnika koji kaže dogovorite se ili ću ja intervenisati. Ali imamo SDP i HDZ koji ne žele da se dogovore i daju poticaj visokom predstavniku da izvrši izmjene Ustava Federacije, a visoki predstavnik svojim ponašanjem i nastupom ispred OHR-a neki dan je zapravo dao poruku SDP-u i HDZ-u da ne trebaju da se dogovaraju jer će on intervenisati.”

Pojašnjava da je realnost Federacije BiH da imamo dva doma – Predstavnički i Dom naroda.

“U Domu naroda imamo klubove naroda koji su izvršili izbor članova rukovodstva Federacije BiH. Refik Lendo je dobio podršku 13 delegata da bude u tom rukovodstvu.”

Čomor navodi da SDA do sada nije vodila razgovore sa SDP-om i HDZ-om.

“Danas je Kolegij SDA pozvao HDZ i SDP na razgovor i nadam se da će u narednom periodu doći do ostvarivanja tih kontakata. Neformalnih razgovora sa drugim strankama je bilo, prije svega sa NES-om i Strankom za BiH, posebno u kontekstu kantonalnih vlada. SzBiH i NES zagovaraju da se dođe do pozicije u kojoj će se moći formirati Vlada FBiH, ali na bazi nekog trajnog rješenja izmjena Ustava Federacije.”

Na pitanje šta ukoliko odluka Christiana Schmidta bude privremena, odgovara: “onda su razne opcije moguće. Može se desiti da se napravi druga parlamentarna većina, SDA-DF-NES-SzBiH i ove manje hrvatske partije i može se doći do natopolovične većine u Parlamentu FBiH. Ali ćemo se onda vratiti na pitanje potpisa Lidije Bradara. I to je onda ista ova pozicija. Privremena odluka će zakomplikovati stvari u Federaciji BiH.”

Smatra da SDA “zbog izbornih rezultata” treba da ima funkciju premijera Federacije.

O tome zašto misli da je Trojka politički projekat u propadanju kaže da pokazuju da gube podršku građana.

“Ono što Trojka radi na državnom nivou, kako se ponaša, kako djeluje, kako radi ili ne radi, kako se na određen način neadekvatno odnosi prema SNSD-u i HDZ-u, pa i na federalnom nivou u konktekstu ispunjavanja želja HDZ-u. Iz tih razloga mislim da je Trojka projekat u propadanju.”

Čomor ističe da je opoziciono djelovanje potencijalna prilika da SDA sredi određene stvari unutar same sebe.

Kaže da je Amerika prijatelj i ključni saveznik BiH i da Dodik neće imati saveznika u SDA-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79