Ćosić: Sarajevski Srbi su planski napustili Sarajevo, ali iz straha

U večerašnjoj emisiji Face to Face na Face TV gostovao je prvi gradonačelnik izabran direktno u Istočnom Sarajevu, Ljubiša Ćosić.

120 hiljada Srba izašlo iz Sarajeva tokom rata! Rukovodstvo RS-a i narod su planski odlučili da napuste Sarajevo! Preko 4 hiljade boraca i civila poginulo u ratu! U Gradu Istočno Sarajevo živi 65 hiljada ljudi.

Senad: Šta je Grad Istočno Sarajevo? Ljubiša: To su Sokolac, Pale, Istočni Stari Grad, Istočni Novi Grad, Istočna Ilidža i Trnovo. Doseljavaju nam se iz Istočne Bosne, Podrinja i Hercegovina!

Dejton donio da dijelovi Sarajeva koje su branili Srbi pripadnu Federaciji! Bilo je straha kako će se Vlasti Federacije odnositi prema Srbima u Sarajevu! Srbi su ovdje vijekovima! 120 hiljada Srba izašlo iz Sarajeva tokom rata! Ideja stvaranja Istočnog Sarajeva planski smišljena! Od 65 hiljada građana Istočnog Sarajeva, 50 hiljada su Srbi iz Sarajeva! Srbi bi danas bili u Sarajevu, da je tadašnja vlast htjela da živimo zajedno u okviru Jugoslavije! Danas ima više Bošnjaka u RS-u!

Naši bolnički kapaciteti su prenapregnuti! Logično je da u Sarajevu, kao najvećem centru države, bude najviše zaraženih. Krajnje rješenje je vakcinacija! 954 ili 969 iskopali grobove na Sokocu onih Srba koji su bježali iz Sarajeva! Naš izlazak i dobrovoljno napuštanje teritorije je naša cijena stvaranja RS-a! Srbi su izašli nakon političkog poziva! Imali smo želju da ga zovemo Srpsko Sarajevo, a zove se Istočno, jer smo mnogo vezani za Istok! Osuđeni smo na saradnju, Sarajevo i Istočno Sarajevo! Tri-četiri hiljade ljudi iz Istočnog Sarajeva svakodnevno dolazi u Sarajevo da rade u zajedničkim institucijama i privatnim kompanijama!

Jedino Centralna banka ima organizovan prevoz iz Istočnog Sarajeva do Sarajeva, a ostalo ide na naknadu za putovanje! 1200-1300 Bošnjaka živi u različitim općinama Istočnog Sarajeva! Ove godine smo imali najveći broj doseljavanja! 140 hiljada Arapa za manje od godinu dana posjetilo Trebević kojeg teritorijalno dijelimo, možemo zajednički eksploatisati!

Na Trebeviću treba praviti poslovne i turističke objekte! Loše je Trebević graditi kao vikend područje zbog velikog broja endemskih vrsta! Mnogo sam dobrih stvario vidio kod Koldže u Novom Sarajevu! Stanivuković neozbiljan, nismo imali dobar početak. Dođe pola sata, kaže nešto i ode!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79