Čović: Gospodin iz SDA evidentno blokira imenovanje rukovodstva FBiH

FOTO: Fena/Amer Kajmović

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović danas je komentarisao formiranje vlasti u Federaciji BiH te iznio svoje nove optimistične rokove.

“Trebali smo već u zadnja dva dana napraviti dogovor tri predstavnika tri konstitutivna naroda u FBiH da je Lidija Bradara predsjednica FBiH i da imam dva potpredsjednika, to je bio jedan ritual zadnjih 30 godina. S obzirom da jedan od gospode, predstavnik bošnjačkog naroda, izbjegava sastanke čitav idući tjedan, mislim da će oni danas završiti posao i da će predstavnica hrvatskog naroda i predstavnik srpskog naroda usaglasiti da je Bradara predsjednica FBiH, a oni dopredsjednici i da će to uputiti u adekvatnu procedure”, izjavio je.

Čović kaže da će tako “biti razvidno da gospodin iz SDA želi blokirati proces što je SDA radila u zadnje četiri godine iako su to željeli ispostaviti fakturu HDZ-u.”

“Nadam se da ćemo imati jasnu situaciju s potpisanim dokumentom”, dodao je Čović.

On kaže da će onda biti na institucijama BiH da reagiraju, ukoliko jedan predstavnik izbjegava sastanke i dogovor.

“Vjerujem da iz ovog tjedna nećemo izaći, a da nemamo predsjednicu FBiH i da idemo dalje u proces odnosno s prijedlogom za mandatara Vlade FBiH. Valjda nećemo pasti pod utjecaj pisama, dovoljno smo izgubili vremena. Predsjednik SDP-a je odgovorio na pismo, ja neću jer je nepristojno i komentairat ga”, rekao je Čović komentarišući pismo Refika Lende (SDA) koji je pozvao predsjednike SDA, SDP-a i HDZ-a da postignu politički dogovor.

Na novinarsko pitanje šta će se dogoditi ako se Lendo ne pojavi ni danas, Čović je rekao da će to značiti da treći put izbjegava sastanak i da onda dvoje treba potpisati i poslati prijedlog u parlamentarnu proceduru i da će Predstavnički dom Parlamenta FBiH odlučiti.

“Time je posao završen”, rekao je Čović.

Čović je ponovio da visoki predstavnik ne treba donositi nikakve nove odluke u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Mislim da je Schmidt uradio ono što je trebao uraditi i ne mislim da treba djelovati po pitaju Ustava FBiH, mislim da imamo sve riješeno. Ako treba djelovati, treba uraditi za one koji antidjetonski djeluju. Iskreno, ne prizivam takve odluke”, kazao je.

Lider HDZ-a smatra da će cijeli posao, imenovanje rukovodstva, izbor mandatara za sastav nove Vlade FBiH i imena novih ministara biti završeni do kraja ovog mjeseca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79