Čović izbacuje “neposlušne” iz stranke: “Prvih saradnica Tonka Krešić-Gagro, izbačena iz HDZ-a i HNS-a”

Nastavlja se osipanje kadra HDZ BiH. Nakon niza svečanih izlazaka iz stranke, čini se da se bilježi i jedan izbačaj.

Dragan Čović je jednu od svojih prvih saradnica – Tonku Krešić-Gagro, izbacio iz HDZ-a i HNS-a, saznaje hercegovina.info iz više izvora.

To je obznanio na sjednici Predsjedništva, gdje je kazao da nije više u HNS-u i HDZ-u, a Borjana Krišto, kojoj je šefica Ureda kao predsjedavajućoj Vijeća ministara, nek vidi šta će s njom. Čović svojoj donedavno bliskoj saradnici navodno zamjera odnose sa strancima, odnosno navodnog lobiranja kontra HDZ-a.

Krešić Gagro je jedna od glavnih Čovićevih političkih uzdanica, a koliko je povjerenje imala govori i činjenica da mu je bila šefica ureda dok je bio član Predsjedništva. Ova univerzitetska profesorica na Pravnom Fakultetu Univerziteta u Mostaru spominjala se i kao nova ministrica pravde u ovom sazivu, no to je ipak nije zapalo.

Raspada se HDZ i u Kreševu

Mlada HDZ-ovka se također spominjala i kao jedna od četiri žene koje bi mogle preuzeti Vladu HNK, ali koliko god političke stranke bile daleko od dogovora oko formiranja Vlade, Tonka Krešić-Gagro je zasigurno još dalje i nema nanopromilsku šansu kad nije u šefovoj milosti.

Iako je najveća stranka Hrvata u BiH pretrpjela brojne udare, ovo je daleko najveći šok u stranci koji je samo pokazatelj da je politička atmosfera narušena ili možda samo realna i onakva kakva treba biti budući da se radi, u dobroj mjeri, o partitokratskoj stranci.

U posljednje vrijeme brojni članovi su napustili HDZ BiH, mahom iz Bosne. Njihov načelnik Vareša napustio je i tražio ispisivanje iz stranke, a slično se dogodilo i u Tomislavgradu s Marijom Bagarić, zastupnicom u kantonalnoj Skupštini koja je postala nezavisna te također zatražila ispisivanje iz stranke što je sve donedavno izgledalo kao nemoguća misija.

Najveći broj ‘otkaza’ Čović je doživio u Zeničko-dobojskom kantonu gdje je ukupno 14 visokopozicioniranih članova Mladeži dalo ostavke na funkcije i članstvo u stranci. Tamo su HDZ napustili Ante Kelavić, međunarodni tajnik Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži Općinskog odbora HDZ BiH Maglaj, član predsjedništvog Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Maglaj), Ivan Lovrić član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i član predsjedništva Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH ZDŽ (Žepče) te Antonio Šimunović predsjednik Kantonalnog odbora Mladeži HDZ BiH i član Kantonalnog odbora HDZ BiH ZDŽ (Žepče). Ostavke je podnijelo ukupno 14 članova Kantonalnog odbora, među kojima su i predsjednici Općinskih odbora Mladeži Zavidovića, Vareša i Maglaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79