Čović kao voli BiH, a rezolucijom predviđa dezintegraciju, nestabilnost pa i hrvatsku odbranu!

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je u Splitu predstavio četiri knjige koje sadrže njegove medijske nastupe, intervjue i razgovore sa svjetskim zvaničnicima proteklih 20 godina političkog života. Jedan od promotora bio je i šef hrvatske diplomatije Goran Grlić Radman.

Čović je u izjavi nakon promocije kazao kako su danas u Hrvatskoj predstavili sve ono što vole u BiH.

“Snažno smo željeli naglasiti sve ono za što se zalažemo u BiH, a to je njena cjelovitost i euroatlantski put, kao i suštinu BiH, tri konstitutivna naroda. Pokazujemo da želimo kroz legitimno predstavljanje na svim razinama dobiti mogućnost za jedan snažni europski, reformski iskorak. A to je u suštini sve ono što smo i radili proteklih godina, tako da bi to bio jedan pečat na naše zalaganje u zadnja dva desetljeća, koje u ovoj godini može dobiti snažan, pozitvan epilog kroz suradnju s našim prijateljima Bošnjacima i Srbima i međunarodnom zajednicom”, kazao je Čović.

Promocija je upriličena samo dan nakon što je HNS usvojio Rezoluciju u kojoj se između ostalog ponovo problematizira izborni proces 2022. godine.

“Ukoliko unitarističke i separatističke politike, kroz opstruiranje i neusvajanje nužnih ustavnih i izbornih reformi, dovedu do blokade političkog sustava i izbornog procesa te urušavanja ustavno-pravnog poretka i dezintegracije države, primarni cilj svih članova i tijela HNS BiH bit će zaštita hrvatskih nacionalnih prava i interesa; kao i mnogo puta do sada, hrvatski narod će i u spomenutim okolnostima, ako do njih dođe, naći prikladne načine i instrumente kako bi, kao slobodan i državotvoran narod, obranio i potvrdio svoj nacionalni i politički subjektivitet, svoju autonomnost i suverenost”, navodi se u rezoluciji.

Dalje tvrde kako su najave da će se „fenomen drugog bošnjačkog člana Predsjedništva“ proširiti i na ostale razine i tijela vlasti i održavanje Općih izbora 2022. godine po postojećem izbornom zakonodavstvu pogubni kako za BiH, tako i za konstitutivnost hrvatskog naroda te njegov nacionalni i politički subjektivitet.

“Daljnje uzurpiranje hrvatskih pozicija, na bilo kojoj razini, vodilo bi radikalnom produbljivanju nepovjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, dezintegraciji društvenih struktura te gubitku povjerenja u državu i njene institucije, što bi, sve skupa, opasno dovelo u pitanje smisao, stabilnost i opstojnost BiH”, navodi se u Rezoluciji.

Da je Čović danas tražio podršku Hrvatske u ovim stavovima a u vrijeme kada se očekuje intenziviranje razgovora o Izbornom zakonu, pokazalo se i u izjavama Grlić Radmana.

“Međunarodni predstavnici koji su bili i djelovali u BiH mijenjali su određene članke koji su išli na štetu Hrvatima u BiH, a jučerašnjom je hrvatskom rezolucijom narodnog sabora u Mostaru utvrđena i nužnost promjene izbornog zakona kako bi Hrvati bili legitimno predstavljani na svim razinama vlasti.

Svjedočimo da to nije situacija kada govorimo o Predsjedništvu gdje je član Predsjedništva zauzeo mjesto hrvatskog člana Predsjedništva, a paradoksalno je da nije izabran glasovima Hrvata. Znači Hrvati u BiH bez obzira koliko ih ima, ovdje se ne radi o broju već o majorizaciji drugih naroda, preglasavanju, a to nije u skladu s duhom i slovom Daytonskog sporazuma niti sukladno Ustavu”, rekao je šef hrvatske diplomatije miješajući se po ko zna koji put u unutrašnja pitanja BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79