Čović najavio sastanak lidera: Puno toga još trebamo osigurati za Hrvate

Čović najavio sastanak lidera: Puno toga još trebamo osigurati za Hrvate


Lider HDZ-a Dragan Čović najavio je sastanak stranačkih lidera i koalicionih partnera na nivou Federacije BiH za naredni četvrtak, gdje će se razgovarati o planu daljeg rada.

Čović je istakao potrebu za postavljanjem temelja kako bi Plan rasta bio završen do oktobra, naglašavajući važnost jačanja povjerenja između partnera u Sarajevu i Banjaluci.

“Svi nositelji izvršne i zakonodavne vlasti će se okupiti kako bismo definirali plan za kraj ove i narednu godinu. Iako su neki procesi išli sporije, ključno je da jačamo povjerenje među partnerima. Cilj nam je završiti Plan rasta u desetom mjesecu,” rekao je Čović.

Čović je također najavio da će EU uskoro izdati izjavu o BiH, a domaći akteri trebaju osigurati da ocjena bude pozitivna kako bi tokom mađarskog predsjedavanja došlo do otvaranja pregovaračkog procesa.

Na pitanje o imenovanju Upravnog odbora FTV-a i direktora FUP-a, Čović je izrazio očekivanje da će taj proces biti završen u narednih mjesec dana, ističući kako je nezamislivo da FTV već 15 godina nema uredništvo i upravu.

Osvrnuvši se na spekulacije o raspodjeli pozicija, Čović je naglasio da Hrvatima ne treba niko ništa davati niti mjeriti kroz imenovanja.

“Mnogo toga još trebamo osigurati što nam pripada kao jednakopravnom konstitutivnom narodu. Oni koji bi na drugi način željeli tu našu poziciju, jednostavno ne žele BiH,” zaključio je Čović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija