Čović nakon sastanka s Izetbegovićem: Vidjet ćemo za Federalnu vladu, inšallah

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu, nakon čega je istaknuto da su spremni za uspostavu vlasti kada se za to stvore pravni uvjeti.

– Mi smo spremni uspostaviti vlast kad se za to stvore svi pravni uvjeti. Za Vijeće ministara BiH nema razloga da se odugovlači, u narednih nekoliko dana bismo trebali imati mandatara. U kantonima to ide, što se tiče sredina gdje kao stranka imamo kvalitet u broju zastupnika u skupštinama, to ćemo potencirati i raditi. Što se tiče federalne vlade, vidjet ćemo, ko što bi rekli inšallah – kazao je Čović.

Komentirao je i današnju odluku CIK-a.

– Nama je neprihvatljivo sve što nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda. CIK je tu odluku donio, njihova je, za nas je legitimnost predstavljanja naroda osnova svega. To je ono što mogu sada reći. Imamo i tu apelaciju gospođe Krišto, u svakom slučaju nismo zadovoljni da bilo ko drugi to radi osim zakonodavca – rekao je Čović.

Bakir Izetbegović kazao je da je SDA dostavila Čoviću prijedlog programa za buduće djelovanje, kao ni da Čović nije imao primjedbi.

– Mislim da se koalicija SDA i HDZ podrazumijeva i na državnom i federalnom nivou gdje ove stranke čine većinu – rekao je Izetbegović.

Priznao je, potom, da nije optimista kad je riječ o formiranju Federalne vlade.

– Mir, stabilnost BiH, nastavak procesa pomirenja, stabilizacije prilika, reforme na EU i NATO putu, unutrašnje integriranje BiH, masovna izgradnja, su zajednički prioriteti i na tome se zasniva. Gospodin Čović insistira na Izbornom zakonu koje bi riješio onako kako ih vidi HNS i HDZ. Mi smo spremni nastaviti pregovore, spremni smo podržati ono što je gospodin Fulle svojevjeremno predlagao. Vijeće ministara će ići relativno brzo, a sa Federalnom vladom nismo optimisti – rekao je Izetbegović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79