Čović nazvao Izetbegovića bratom, iz EU im poručili da se dogovore pa će dobiti podršku

Čović nazvao Izetbegovića bratom, iz EU im poručili da se dogovore pa će dobiti podršku


Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je nakon današnjeg sastanka delegacija Evropske unije i američke administracije sa političkim liderima da će srpska strana podržati sve ono što se dogovori u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Kako je rekao Čović, na sastanku su razgovarali o načelima o kojima su pričali zadnjih godinu i po, odnosno o sporazumu Mostar, o tome šta su realizirali, šta nisu.

“Što se tiče kolege, mog brata Bakira, neću u to ulaziti, o današnjem danu ćemo pričati sutra. Razgovarali smo na onim načelima o sporazumu Mostar. Takođe, jedna od tema bila je i u kojem pravcu će ići hrvatska strana. Ja sam rekao da, što se tiče strane koju ja predstavljam, dovoljno je legitimno predstavljanje Hrvata u Domu naroda i Predsjedništvu“, izjavio je Čović te dodao da o svemu drugom se može razgovarati kasnije.

“Pojasnio sam kako se to može uraditi i procjena je da moramo to primarno unutar Federacije dogovoriti, možda danas, možda večeras, možda sutra. Postoje neki zahtjevi kako unaprijediti neke stvari u Federaciji i ja sam stavio do znanja da je Dom naroda ustavna kategorija i da nešto mijenjati u Domu naroda to znači značajno mijenjati Ustav BiH, kao što nemamo snage brisati entičke odrednice u Ustavu. To je ozbiljan zahtjev. Mislim da u ovim okvirima Ustava treba pronaći rješenja. Predstavnici EU i američke administarcije su kazali: ‘Vi se dogovorite, mi ćemo vas podržati’ i zato sam predložio Izetbegoviću danas i sutra stranačke sastanke i jedno od rješenja bez problema može proći“, izjavio je Čović.

O tome koje je to rješenje, Čović je kazao da postoje dvojaka rješenja, odnosno indirektan izbor za koga je lider HDZ-a rekao da je najjednostavniji, a drugi je dvije izborne jedinice u Federaciji.

“Može se svako kandidirati, nema ograničenja, ni za Sejdića ni Fincija. Da li će biti izabran ili ne, Bože moj“, rekao je.

Kazao je i da će sutra razgovarati s Dodikom i Izetbegovićem.

“Dodik je jamčio da sve što dogovorimo u FBiH, da će srpska strana doći na Parlament i podržati to“, naglasio je.

Rekao je i da je deblokada institucija ključ svega te da će on dati maksimalan doprinos da se dogovore.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija