Čović: Ne postoji moja odgovornost za “Aluminij”, Dragan nikad nikoga u posljednjih 15 godina nije tu zaposlio

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, obratio se danas novinarima u Mostaru nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora.

– Oni koji prave blokade u funkcioniranju Bosne i Hercegovine kako bi se proizvodila kriza s naše strane neće imati podršku. Morat ćemo napraviti jedan vrlo oštar zaokret. Neke stvari će se morati ublažiti jer ovakve stvari nikome ne mogu odgovarati, a naročito ne narodu koji je najmalobrojniji – rekao je Čović.

Dodao je da oštar zaokret znači da se neće moći razvlačiti s izbornim zakonodavstvom, prenosi Avaz.

– Partneri s kojima smo se opredijelili praviti vlast morat će razumjeti: Ili ćemo krenuti to raditi odmah ili ne trebaju računati na ta partnerstva – kazao je Čović.

Komentirao je i stanje u “Aluminiju” rekavši da će morati neko odgovarati. Istakao je da ne postoji njegova odgovornost za katastrofalno stanje, već da mu treba zahvaliti što je firma radila protekle četiri godine.

– Postoji jako puno modaliteta da se naprave snažni iskoraci. Ključ je zaštiti 900 uposlenika “Aluminija”. Dogovorili smo da djelujemo kroz Sindikat, Upravni i Nadzorni odbor. Šteta je napravljena, šteta je nesaglediva još uvijek. Sagledat ćemo je kad provjerimo šta se sve u “Aluminiju” radilo u poteklih dvadesetak godina. Opredjeljenje je da “Aluminij” ima budućnost i tome se trebamo posvetiti do kraja kako bi odgovorili na ova socijalna pitanja kaok bi se svaka osoba zaštitila – kazao je Čović.

Pojasnio je da je teško bilo doći među radnike “Aluminija”.

– Ne postoji nikakva osobna, moralna i kakva god hoćete odgovornost moja. Drago mi je to su prokomentirali oni koji su trebali prokomentirali. Morat će neko odgovarati za ovo što je radio u “Aluminiju”. Ta kuća na drugačijim osnovama ima drugačiju budućnost. Ako se nekom trebalo zahvaliti posljednjih četiri-pet godina, onda sam to ja. To su prokomentirali ljudi iz Uprave. Oni su uglavnom zvali Dragana da pitaju može li se nešto premostiti. Dragan nikad nikoga u posljednjih 15 godina nije zaposlio u “Aluminiju”. Tražit ćemo zajednička rješenja – poručio je Čović.

Dodao je da oni koji pokušavaju, koji su isisavali milione, zaštititi svoju poziciju, sve će izaći na vidjelo ko god da je u pitanju.

– Vjerujem da ćemo vrlo brzo poslati poruku da se to da urediti na zdravim ekonomskim osnovama – kazao je Čović uz opasku da se davno trebalo reagirati, ali se, kako je rekao, vlasnička struktura morala poštovati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments