Čović o Dodikovom ocjepljenju: “Uvjeravam vas da se ništa neće promijeniti ni sljedećih 10 godina”

Čović o Dodikovom ocjepljenju: “Uvjeravam vas da se ništa neće promijeniti ni sljedećih 10 godina”


Odgovarajući na pitanje o stalnim najavama otcjepljenja RS-a koje iznosi Milorad Dodik, Čović je kazao da je evidentno kako na tome Dodik gradi svoj politički utjecaj unutar RS-a.

-Naravno da nam to ne pomaže i stalno pravimo dva koraka naprijed, a onda se vratimo tri natrag, pa se bavimo državnom imovinom koja je bila tema prije 20 godina istim intenzitetom.

Ništa se nije promijenilo, a uvjeravam vas da se ništa neće promijeniti ni sljedećih 10 godina. Često pričam s gospodinom Dodikom iz više razloga, a jedan od njih je što mislim da moramo zajedno raditi, rješavati neke probleme.

Moram reći da bez njegove pomoći neki od zakona nikada ne bi bili privedeni kraju. Uvjeren sam da retorika može biti potpuno drukčija. Ne vidim nikakve svrhe u vođenju tih međusobnih obračuna. Ako štitimo državu, možemo to činiti organiziranije, ali na posve drukčiji način.

Slušao sam izjave gospodina Plenkovića oko ovoga pitanja, a to je i naša teza. Iskreno, ne znam što više šteti BiH – neprikriveni separatizam, koji imamo od SNSD-a i predstavnika srpske političke opcije, ili unitarizam u jednom nadmetanju kada je u pitanju Federacija BiH unutar bošnjačke politike, ocijenio je Čović.

Odnos s Bošnjacima mora se podići na mnogo višu razinu povjerenja

Mora, kaže, svima ponovno otvoriti oči oko nelegitimnog hrvatskog člana Predsjedništva kojega su birali Bošnjaci.

-Tako se ne pomaže stabilnosti i europskom putu BiH. Time se pravi najveća šteta upravo sebi i državi BiH. A taj se odnos s Bošnjacima mora podići na mnogo višu razinu povjerenja. To podrazumijeva i poteze kojima se vraća međusobno povjerenje, naglasio je.

U intervjuu Večernjem listu Čović je ustvrdio da je 2023. godina bila vrlo zahtjevna, a da je sada ključno u prva tri mjeseca 2024. napraviti iskorak.

-Preduvjet za to je mir u vođenju politike. Mi smo to uglavnom uspjeli u 2023. godini, iako su neki stalno igrali na kartu destabilizacije. Ja bih volio da se ne bavimo politiziranjem, nego da u 2024. zatvorimo prostor za djelovanje OHR i međunarodnih institucija koje bi se uplitale u naše odnose. Volio bih da zaživi pravna država, da više nikada nemamo slučaj da predsjednik Suda BiH s golemim ovlastima završi u istražnom zatvoru. Želim da sve to realiziramo uz toliko potrebni mir kako bismo kroz europski put stabilizirali ekonomske i socijalne izazove…Bosna i Hercegovina je naša domovina. Naš euroatlantski put nema alternativu i na tom putu moramo pokazati pravu političku vjerodostojnost, zaključio je Čović.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija