Čović opet u Hrvatskoj: Traži pomoć Plenkovića za “legitimno predstavljanje”

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović sastao se u Zagrebu s predsjednikom HDZ-a i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske (RH) Andrejom Plenkovićem, a teme sastanka obuhvatile su izmjene Izbornog zakona BiH te situaciju u Ukrajini i susjedstvu.

Čović je izrazio zabrinutost zbog pada vojne besposadne letjelice u Zagrebu te da se nada kako će se istragom utvrditi sve okolnosti ovog ozbiljnog incidenta, koji je mogao imati i tragične posljedice, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u Ukrajini, gdje su Čović i Plenković osudili rusku agresiju i invaziju na Ukrajinu, te iskazali žaljenje zbog činjenice da svakim danom raste broj stradalih i izbjeglih Ukrajinaca.

Čović je najavio predstojeći radni posjet Bruxellesu i razgovore s visokim dužnosnicima Europske unije o procesu pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Europskog parlamenta te posjet Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella BiH sredinom sdmice, s kojim je tokom vikenda razgovarao i Plenković.

Također je kazao kako su Bosni i Hercegovini potrebne izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene, ne samo kako bi se stekli formalno-pravni uvjeti za održavanje Općih izbora, već i za relaksiranje odnosa između konstitutivnih naroda i postizanje novog zamaha na putu BiH prema Europskoj uniji.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je važnost nastavka pregovaračkog procesa i postizanja žurnog dogovora između lidera hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, kako bi se ostvarila ravnopravnost i legitimna zastupljenost triju konstitutivnih naroda u BiH.

Kazao je da je neodrživa praksa da Hrvati ne izabiru svoje legitimne predstavnike u Domove naroda i Predsjedništvo BiH. Dodao je da s predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice nastavlja razgovore o položaju hrvatskog naroda te situaciji u BiH. Poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik napretka BiH na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79