Čović optimističan: Imat ćemo naredne sedmice Vladu FBiH, većina je stabilna

 

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović je kazao kako sljedeće sedmice očekuje formiranje Vlade FBiH u ranije predloženom sastavu s obzirom na to da bi visoki predstavnik Christian Schmidt trebao donijeti odluku koja bi to omogućila.

Čović je za RTV HB govorio o tome šta je bila tema razgovora na sastanku održanom jučer.

“Ostalo je još nekoliko dilema kako to (formiranje Vlade FBiH) uraditi s obzirom na to da se u javnosti stalno otvaraju neka pitanja. Ja sam uvjeren da će parlamentarna većina, koja je pokazala da ima potporu u oba doma, vrlo brzo doći do Vlade FBiH”, naveo je.

Čović kaže kako su ti razgovori pokazali da u Federaciji BiH postoji stabilna većina uprkos navodima u javnosti da je situacija neizvjesna.

“Dogovorili smo novi sastanak, iduće sedmice bi naši domaćini trebali biti partneri iz Sarajeva. To su sastanci koje ćemo imati na kraju svakog mjeseca kako bi koalicija od tri partnera otklonila prepreke koje imamo kroz zajednički dogovor”, kazao je.

Govoreći o potencijalnim Schmidtovim rješenjima, kaže da ne zna kada će i kakve odluke donositi visoki predstavnik, ali vjeruje da neće biti riječ o izmjenama zakona.

“Uvjeren sam da nikakva odluka koja bi predstavljala izmjene Izbornog zakona ili ne daj Bože Ustava FBiH, pogotovo trajna, ne dolazi u obzir. Uvjeren sam da bi u narednom tjednu mogli imati Vladu FBiH, ili sve osnove da možemo imenovati Vladu FBiH, onako kako smo već predložili”, poručio je.

Objasnio je i zašto smatra da bi Schmidt trebao reagovati.

“Visoki predstavnik ima vrlo jasne instrumente ako nismo u stanju 30 dana od imenovanja predsjednice imenovati i Vladu FBiH, da povuče određene odluke. One ne moraju imati nikakve veze sa izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH i ja se nadam da će tako i biti”, zaključio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79